Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Biotska pestrost (foto: ARO)
Biotska pestrost

Biodiverziteta trka na vest

| 22.05.2012, 13:30

Biotska raznovrstnost ali pestrost je ogrožena. Znanstveniki že vsaj zadnja tri desetletja opozarjajo, da se raznolikost življenja na Zemlji zmanjšuje z osupljivo hitrostjo in je zadnji čas, da ta negativni trend ustavimo. K osveščanju želi prispevati tudi današnji dan biodiverzitete.

Dandanašnji je zelo moderno biti ekološko osveščen, žal pa ob tem marsikdaj pozabljamo, da je nujno najprej narediti korake pri sebi in šele nato s prstom kazati na druge.

S t.i. modernim stilom življenja, ki se mu ne znamo in ali pa nočemo odpovedati, namreč prav vsi vsak dan znova prispevamo k temu, da se naravna raznolikost našega okolja in planeta poslabšuje. Zavedati bi se namreč morali, da je pestrost naravnega življenja še kako odvisna tudi od naših preprostin in vsakdanjih odločitev.

Bomo naredili nekaj korakov peš, uporabili kolo ali pa se odpeljali z avtomobilom?

Kakšen detergent uporabljamo? Tistega, ki so nam ga v televizijski reklami predstavili kot močnega, kar pošteno povedano pomeni agresivnega do vsega živega in je tako lahko kos vsem madežem? Pestrost okolja je vsekakor zelo povezana tudi z našo odločitvijo, koliko takih pralnih sredstev in seveda drugih agresivnih čistil ter raznih odstranjevalcev dišav in WC čistil vsak dan spustimo v okolje!

Biodiverziteta je odvisna tudi od tega, kakšno hrano kupujemo. Sezonsko, če se le da blizu nas pridelano ali pa podpiramo trgovske multinacionalke, ki nam vsak dan v letu ponujajo vse kar si lahko zaželimo, pa če je poletje ali zima. Lahko potem rečemo, da nismo krivi za onesnaženje s toplogrednimi plini, izvirajočimi iz prometa in spodbujanje monokulturne pridelave na drugih celinah, ki marsikdaj temelji na prekomerni uporabi kemičnih sredstev. Odločitev je naša. Naj današnji dan biodiverzitete, rodi v vsakem izmed nas vsaj kakšno majhno osebno odločitev v prid narave.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...