Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Škof Andrej Glavan (foto: ARO)
Škof Andrej Glavan

Škof Glavan: Srečanje v Milanu namenjeno poživitvi pastorale družine

Cerkev na Slovenskem | 29.05.2012, 15:50

Na svetovno srečanje družin v Milano potujejo tudi Slovenci. Uradno delegacijo iz naše države vodi novomeški škof Andrej Glavan, ki se je v preteklosti udeležil tudi srečanj v Španiji in Mehiki. Kot je pred odhodom povedal za naš radio, je namen teh srečanj, ki jih je začel papež Janez Pavel II., poživitev pastorale družine kot temelj vse pastorale.

Srečanje je sestavljeno iz dveh delov. V prvem se bodo na kongresu, ki ga vsako tretje leto pripravlja pristojni papeški svet, srečali tisti, ki so v družinski pastorali še posebej dejavni. "Na teh svetovnih srečanjih se izmenjajo vse najboljše pastoralne prakse iz vsega sveta. Prve dneve se izmenjuje pogledi in izkušnje, sodelujejo vsi, ki imajo kaj povedati o družini, delu z družino, pripravami na zakon," je povedal škof Glavan. V drugem delu se bodo udeleženci večkrat zbrali pri skupni molitvi in praznovanju, pridružil se jim bo tudi sveti oče, ki bo ob sklepu daroval slovesno sveto mašo. "Zadnji večer pred srečanjem s papežem je namenjen pričevanju družin iz vsega sveta," je še dodal škof Glavan.

O temi kongresa Družina: delo in praznovanje je škof Glavan dejal: "Zdi se, da je predvsem vidik praznovanja nedelje, ki bi moral utrjevati družinsko življenje, v krizi. Morda tudi sovpada z akcijo v Evropskem parlamentu, da bi nedelji spet vrnili prvotno veljavo. Ne le v religioznem smislu, da bi nedelja znova postala Gospodov dan, ampak da bi bila nedelja dan družine, dan, ki ga preživi družina zbrana, povezana. Zdi se, da je to eden od temeljev, na katerem se lahko gradi vse ostalo."

Kot je še pojasnil škof Glavan, se Benedikt XVI., tako kot številni njegovi predhodniki, zaveda, da je družina osnovna celica Cerkve in družbe. "Kdor ogroža družino, ogroža prihodnost človeštva. Kdor spodjeda in napada družino, spodjeda in ruši temelje človeštva in njegove prihodnosti. Zato ni nenavadno, da se družini namenja veliko pozornosti," je še dodal škof Glavan.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...