Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Papež: Naj Sveti Duh napolnjuje vaša srca in vodi vaše misli!

Svet | 27.05.2012, 13:46

Papež Benedikt XVI. je v baziliki sv. Petra v Vatikanu dopoldne vodil slovesno binkoštno evharistično bogoslužje. Z njim so somaševali številni kardinali in škofje, ki se trenutno mudijo v večnem mestu. Opoldne je sveti oče z okna apostolske palače nagovoril zbrano množico, med katero se je nahajala tudi skupina romarjev iz Grosuplja. Papež je napovedal tudi, da bo 7. oktobra razglasil svetega Janeza iz Avile in sveto Hildegardo in Bingna za učitelja vesoljne Cerkve.

„Lepo pozdravljam romarje iz Grosuplja in drugih krajev Slovenije! Ob današnjem prazniku binkošti se kristjani še posebej obračamo na Svetega Duha. Naj On napolnjuje vaša srca in vodi vaše misli, da se ne boste ravnali po tem svetu, ampak boste deležni sadov Kristusovega vstajenja. Naj bo z vami moj blagoslov!“ S temi besedami je papež nagovoril romarje iz Slovenije.

Sveti oče je ob darovanju slovesnega binkoštnega bogoslužja dopoldne poudaril, da od mrtvih vstali Jezus po vnebohodu pošilja Cerkvi svojega Duha, da bi lahko vsak kristjan bil deležen njegovega Božjega življenja in postal njegov pogumen pričevalec sredi sveta. Sveti Duh namreč nenehno navdihuje žene in može, ki se zavzemajo za iskanje resnice.

Sveti oče je v nadaljevanju nagovora naznanil, da bo 7. oktobra, ob začetku rednega zasedanja škofovske sinode, razglasil svetega Janeza iz Avile in sveto Hildegardo in Bingna za učitelja vesoljne Cerkve. Svojo odločitev je utemeljil z dejstvom, da gre pri njiju za velika pričevalca vere. Sveta Hildegarda je kot benediktinska redovnica v nemškem srednjem veku bila pristna učiteljica teologije, glasbenica in pronicljiva raziskovalka na področju naravoslovja. Španski duhovnik sveti Janez iz Avile je v času španske renesanse sodeloval pri kulturni in verski prenovi Cerkve in s tem vplival na celotno družbo. Svetost njunega življenja in globina nauka ju – po besedah svetega očeta – ohranja za vedno aktualna. Milost Svetega Duha jima je omogočila globoko razumevanje Božjega razodetja in razumen dialog s svetom, kar za Cerkev predstavlja trajno teženje in smer delovanja. Sveti Janez iz Avile in sveta Hildegarda iz Bingna ostajata zaradi tega tako aktualni osebnosti, ki bosta vir navdiha škofovski sinodi o novi evangelizaciji in spodbuda v bližajočem se „Letu vere“.

Ob koncu je papež Benedikt XVI. povabil, naj Božjo Mater Marijo prosimo, da bi Cerkev bila prežeta s Svetim Duhom in tako z evangeljsko jasnostjo in s polnostjo resnice pričevala za Kristusa.

Po opoldanski molitvi in blagoslovu je papež Benedikt XVI. z vsemi podelil še veselo novico o današnji beatifikaciji v Franciji, kjer je bila med blažene prišteta ustanoviteljica redovnic ljubezni sv. Alojzija, sestra Mère Saint-Louis.

Ob misli na skorajšnje 7. svetovno srečanje družin v Milanu, kamor se bo napotil 1. junija, je vse povabil, naj molimo za uspeh tega pomembnega dogodka.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...