Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Novi koprski škof ordinarij msgr.dr. Jurij Bizjak (foto: Alen Salihović)
Novi koprski škof ordinarij msgr.dr. Jurij Bizjak

Papež za novega koprskega škofa imenoval msgr. dr. Jurija Bizjaka

Slovenija | 26.05.2012, 12:06

Papež Benedikt XVI. je danes sprejel odpoved službi dosedanjega koprskega škofa msgr. Metoda Piriha ter imenoval dosedanjega pomožnega koprskega škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka za koprskega škofa, je v Kopru sporočil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. dr. Juliusz Janusz.

Msgr. Metoda Piriha je papež Janez Pavel II. za škofa pomočnika tedanjemu koprskemu škofu msgr. dr. Janezu Jenku s pravico nasledstva imenoval 25. marca 1985. Škofovsko posvečenje je prejel 27. maja istega leta v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja, škofijo pa je prevzel dve leti kasneje, 16. aprila 1987 po upokojitvi škofa Jenka. Škof Pirih je 9. maja 2011 izpolnil starostno mejo 75 let, ko so škofje naprošeni, da papežu ponudijo odpoved službi.

Škofa Bizjaka je papež Janez Pavel II. 13. maja 2000 imenoval za koprskega pomožnega škofa, naslovnega škofa v Gergiju. Jurij Bizjak je bil prvi pomožni škof v zgodovini obnovljene koprske škofije. V škofa je bil 5. julija 2000 posvečen v koprski stolnici. Za škofovsko geslo si je izbral besede iz svetopisemske knjige preroka Ageja: "Pogum, vse ljudstvo v deželi“ (Ag 2,4).

Vir: Katoliška Cerkev

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...