Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Herman van Rompuy (foto: Presidency of the French Republic - P. Segrette)
Herman van Rompuy

Van Rompuy: Naš cilj je, da bi vsi narodi živeli v blaginji

| 25.05.2012, 14:40

Na obisku v Sloveniji se mudi predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy. Srečal se je že s predsednikom vlade Janezom Janšo in nagovoril parlament. Sprejel ga je tudi predsednik državnega zbora Gregor Virant, pravkar pa se na Brdu pri Kranju sestaja s predsednikom republike Danilom Türkom. Namen njegovega obiska je med drugim izmenjava mnenj o finančnih in gospodarskih razmerah v območju evra in pripravi evropske strategije za rast in investicije.

Van Rompuy se je v uvodu svojega nagovora v parlamentu navezal na slovensko himno. Dejal je, da je spoznal, da imamo Slovenci med vsemi državami članicami Evropske unije še najbolj evropsko himno. Po njegovem je bilo hrepenenje, ki je zajeto v besedilu, gonilna sila pri ustvarjanju Evropske unije. Spomnil je, da so se evropski voditelji v minulih dobrih dveh letih osredotočili na reševanje javnofinančne krize. „Ponovno pridobivanje zaupanja v prihodnost območja evra, je temeljni pogoj za vrnitev gospodarske rasti in zaposlovanja,“ je dejal in dodal, da je to končni cilj vseh prizadevanj. Pri tem je spomnil na podpis pogodbe o fiskalnem paktu in pogodbe o ustanovitvi stalnega mehanizma za stabilnost evra. Pohvalil je Slovenijo, ker je kot ena redkih članic že ratificirala obe pogodbi. „Slovenski organi so se močno zavzeli za njuno hitro ratifikacijo. Zavezanost Slovenije jasno kaže čut vaše države za odgovornost in njeno odločnost, da odigra svojo vlogo v naših skupnih prizadevanjih za premagovanje krize.“ Pri tem je pohvalil slovensko vlado: „Rad bi izrekel pohvalo vladi in njenemu predsedniku in upam, da bo ta parlament še naprej podpiral ta prizadevanja.“ Predsednik Evropskega sveta je zagotovil, da unija razmišlja tudi o ukrepih za spodbujanje rasti in ustvarjanje delovnih mest, a reforme ne bodo delovale čez noč. Glede zlatega pravila je še poudaril:„Zlato pravilo ali zavora za zadolževanje ni zaveza za varčevanje. Je zaveza za strukturno financiranje javne porabe s prihodki in ne z nevzdržnim zadolževanjem.“

V svojem nagovoru v parlamentu se je Van Rompuy dotaknil tudi Grčije. Tamkajšnje voditelje je pozval, naj prevlada razum in poudaril, da Evropa želi, da Grčija ostane v območju evra in spoštuje svoje obveznosti. Glede Hrvaške je dejal, da upa, da bodo vse države članice unije pravočasno ratificirale njeno pristopno pogodbo in da se bo ta država sedemindvajseterici pridružila 1. julija 2013. Van Rompuy upa in pričakuje tudi, da bodo dvostranska vprašanja rešena v duhu dobrega sosedskega sodelovanja. Ob koncu nagovora se je zopet vrnil k slovenski himni: „Žive naj vsi narodi. To je tudi naš skupen cilj, da bi vsi narodi živeli v blaginji,“ je dejal.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...