Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Pevci OFS OŠ Šentjernej (foto: Vesna Sever)
Pevci OFS OŠ Šentjernej

Pa ta viža ni preč

Slovenija | 15.04.2012, 13:16

"Pa ta viža ni preč," so podnaslovili državno srečanje pevskih programov folklornih skupin, na katerem je nastopilo enajst mladih poustvarjalcev slovenskega pevska izročila iz vse Slovenije. Nekaj utrinkov s prireditve smo strnili v sobotno oddajo iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te.

Na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti so se odločili spodbuditi petje ljudskih pesmi v folklornih skupinah in skupinah, kjer je mlado članstvo. Lani spomladi so pripravili razpis, na katerega se je prijavilo 21 skupin in vse Slovenije in za prireditev Pa ta viža ni preč, ki je se je odvijala 24. marca v Antonovem domu na Viču v Ljubljani, izbrali enajst sodelujočih: Pevce Folklorne skupine Oljka iz Šmartnega ob Paki, Pevce ljudskih pesmi Jerbas, Otroško folklorno skupino Val iz Kopra, Pevsko skupino KUD Židan parazol iz Ljubljane, Pevce Folklorne skupine Dragatuš, Dečve - pevke Folklorne skupine Sava iz Kranja, Dekliško pevsko skupino Akademske folklorne skupine France Marolt iz Ljubljane, Otroško folklorno skupino Osnovne šole Šentjernej, Pevke folklorne skupine Kulturno turističnega društva Moščanci, Pevce Folklorne skupine KUD Franc Ilec, Loka – Rošnja in Buške čeče – pevke Folklornega društva Bovec.

Pa ta viža ni preč
Pa ta viža ni preč © Vesna Sever

Prireditev je strokovno spremljala dr. Mojca Kovačič, sodelavka Glasbeno-narodopisnega inštituta ZRC SAZU in izmed vseh sodelujočih izbrala dve nagrajenki: državnega srečanja pevskih in godčevskih skupin, 24. novembra v Cerkvenjaku, se bo udeležila Folklorna skupina KUD Franc Ilec, Loka - Rošnja; kot najobetavnejša skupina pa je bila nagrajena Dekliška pevska skupina Akademske folklorne skupine France Marolt iz Ljubljane.

V naslednjem letu na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti načrtujejo, da bi na podoben način k poustvarjanju glasbenega izročila spodbudili še godce.

Vabljeni k poslušanju oddaje.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...