Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Urednica oddaje Vesna Sever (foto: ARO)
Urednica oddaje Vesna Sever

Kdor hoče s kel'ha piti, mora čist'ga srca biti

Slovenija | 07.04.2012, 17:59

Pripovedne pesmi in napeve, ki se oglašajo v predvelikonočnem času, smo izbrali za praznično oddajo iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te.

Varianto postnega napeva z nabožnim, svetopisemskim besedilom, pri kateri se v vsaki kitici spreminja samo zadnji verz, so zapeli pevci iz Luč v Savinjski dolini. V postnem času, od pusta do velike noči, je pesem sledila razpoloženju tihega premišljevanja o trpljenju. Tu so našle mesto tudi „ta žalostne“, mrliške ljudske pesmi, ki sodijo med najstarejše pomnike ljudskega izročila. Zapeli so jih Fantje treh vasi, Kulturnega društva Lovrec in pevci s Tepanj.

Napev z motivom o uboju na vasovanju, ki ima pri vseh različicah bolj ali manj enak pripovedni tok, menjajo se le imena fare, zvonov in ponekod ime fanta, sta zapeli Malčka Jelen in Lojzka Jezernik iz Šentilja pri Velenju. Pesem o graščakovem vrtnarju so zapele pevke s Tinja, napev o dekletu, ki ima rajši brata kot svojega ljubega, pa pevci z Vrhka pri Tržišču blizu Sevnice.

V oddaji smo slišali še pevce z Jesenic na Dolenjskem, pevke z Dobrave pri Slovenskih Konjicah, pevce Folklornega društva Rožmarin iz Dolene, pevke Trstenke iz Podlehnika in pevce iz Šentruperta pri Laškem.

Vabljeni k poslušanju oddaje.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...