Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Duhovniki (foto: p. Robert Bahčič)
Duhovniki

Danes je svetovni dan molitve za duhovne poklice

Svet | 29.04.2012, 00:30

Poklici so dar Božje ljubezni. Tako je papež naslovil svojo poslanico ob letošnjem svetovnem dnevu molitve za duhovne poklice, ki ga zaznamujemo na nedeljo Dobrega Pastirja. Benedikt XVI. poudarja, da vsak poklic vznikne na Božjo pobudo.

Sveti oče ob 49. svetovnem dnevu molitve za duhovne poklice vabi k razmišljanju o Božji ljubezni. Bog, ki je ljubezen, je vir vsakega popolnega daru, piše. Kot dodaja, vsak poklic vznikne na njegovo pobudo in je torej dar njegove ljubezni. Benedikt XVI. tudi spominja, da Božja ljubezen ostane za vedno in ne izgine niti v najtežjih razmerah, zato ji moramo po njegovem odpreti svoje življenje.

Papež je prepričan, da se na darovanjski podlagi ter v odprtosti za Božjo ljubezen in kot njen sad rojevajo in rastejo vsi poklici. Zajemajoč iz tega studenca je po njegovem mnenju mogoče živeti tudi ljubezen do bližnjega.

Benedikt XVI. v poslanici opozarja na dva izraza ljubezni: do Boga in do bližnjega. Kot poudarja, izhajata iz istega Božjega vira. Posebej močno in s čistostjo srca jih morajo, tako sveti oče, živeti tisti, ki so se odločili stopiti na pot razločevanja duhovniškega in redovniškega poklica. O ljubezni do Boga papež pravi, da je "spodbuda za odgovor na klic k posebni posvetitvi Gospodu prek duhovniškega posvečenja ali izpovedi evangeljskih svetov". In ljubezen do bližnjega? Po njegovih besedah gre za odločilno pobudo, "ki duhovnika ali posvečeno osebo spremeni v spodbujevalca občestva med ljudmi in sejalca upanja".

Škofe, duhovnike, diakone, redovnike in redovnice, katehiste ter pastoralne delavce je sveti oče v poslanici spodbudil, naj pozorno prisluhnejo vsem, ki opažajo znamenja poklica v duhovništvo ali v posebno posvetitev. Kot dodaja, je naloga pastorale na tem področju ponuditi smernice, katerih osrednje sestavine so redno branje Svetega pisma, molitev in evharistija. Benedikt XVI. poudarja tudi pomembno vlogo krajevnih Cerkva, ki naj mladim nudijo modro in trdno duhovno spremljanje.

Vir: Urad za stike z javnostjo pri SŠK

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...