Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Brat Jose Rodriguez Carballo (foto: Wikipedia)
Brat Jose Rodriguez Carballo

Na obisku v Sloveniji brat Carballo

Cerkev na Slovenskem | 19.04.2012, 00:30

Naše frančiškane bo obiskal generalni minister reda manjših bratov Jose Rodriguez Carballo. Od danes do sobote se bo mudil v Kopru, Strunjanu, na Brezjah, Viču in v osrednjem frančiškanskem samostanu na Tromostovju v Ljubljani. Ustavil se bo tudi pri sestrah klarisah v Dolnicah.

Generalni minister v šestletnem mandatu obišče vse redovne province. Brat Carballo v Slovenijo prihaja, da bi potrdil in utrdil zavest in zavezanost k frančiškanskemu življenju po vodilu in konstitucijah ter poslanstvo v Cerkvi, tako vesoljni kot krajevni.

Življenjepis brata Carballa

Brat Carballo se je rodil leta 1953 v Španiji. V frančiškansko provinco svetega Jakoba v Composteli je vstopil leta 1970, slovesne zaobljube je izrekel leta 1976, v duhovnika je bil posvečen leto pozneje. Študiral je v Sveti deželi, kjer je dosegel magisterij iz biblične teologije, in v Rimu, kjer je prav tako dosegel magisterij iz Svetega pisma. Bil je profesor v semenišču v Vigu in na teološki fakulteti v Composteli, med drugim je opravljal tudi službo predsednika Združenja evropskih provincialnih ministrov.

O službi generalnega ministra frančiškanov

Brat Carballo je bil za generalnega ministra frančiškanov prvič izvoljen leta 2003 na generalnem kapitlju v Assisiju. Po šestih letih, kolikor traja mandat, je bil izvoljen še enkrat. Je 119. naslednik svetega Frančiška, zaupana mu je naloga, da usmerja in varuje življenja približno 15 tisoč članov reda manjših bratov, ki na petih celinah delujejo v 113-ih državah.

Sveti Frančišek je zapisal, da je generalni minister najprej služabnik svojim bratom. Je vez med redom in vesoljno Cerkvijo. Med drugim mu je naložena tudi skrb za opominjanje in poboljšanje bratov. Neposredno se lahko nanj obrne kateri koli brat reda in ga prosi za nasvet, pomoč ali razsodbo. Generalnemu ministru pri njegovem delu pomagajo generalni vikar, generalni tajnik ter generalni definitorij.

Vir: Urad za stike z javnostjo pri SŠK

Cerkev na Slovenskem
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...