Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Pogovor z državnim sekretarjem Urošem Rožičem (foto: ARO)
Pogovor z državnim sekretarjem Urošem Rožičem

Žerjav: Ustvariti je treba konkurenčno poslovno okolje

Slovenija | 12.04.2012, 00:22

Pri iskanju rešitev za izhod Slovenije iz krize ima pomembno vlogo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Na čelu resorja je že dva meseca predsednik SLS-a Radovan Žerjav, ki se zaveda, da je prevzel veliko odgovornost. Kaj je njegova glavna skrb ter kako bo s sodelavci pomagal pri vnovičnem zagonu gospodarstva in ustvarjanju konkurenčnejšega poslovnega okolja, smo v zadnji oddaji Pogovor o spraševali njega in državnega sekretarja Uroša Rožiča.

Minister Žerjav je v telefonskem pogovoru za naš radio priznal, da je ugriznil v zelo kislo jabolko, a dodal, da je vedel, v kaj se spušča. Poudaril je, da je položaj zelo resen in da so trenutno vse sile uperjene v rebalans proračuna in varčevalne ukrepe. "Zavedamo se, da brez tega, da bi uravnovesili javne finance, država na dolgi rok ne bo mogla funkcionirati. Letno zadolževanje na ravni dveh milijard je preprosto nevzdržno," je bil jasen.

Minister Žerjav se strinja, da odločitve, ki jih sprejema vlada, niso priljubljene, a drugače ne gre. Pozitivno se mu zdi, da so kljub varčevanju predvidene spodbude za gospodarstvo, a žalosti ga, da jih nekateri ne razumejo tako. "Zadeve, povezane s finančno razbremenitvijo gospodarstva, so prav ukrepi, s katerimi želimo ustvariti konkurenčno poslovno okolje, da bodo naša podjetja v primerjavi z ostalimi konkurenčnejša," meni. Eden od ključnih ukrepov je po njegovem zmanjšanje davka od dohodkov pravnih oseb. "Mi želimo Evropi dati signal, da imamo konkurenčno poslovno okolje in s tem privabiti tuje vlagatelje," je še dodal.

Rožič je ob tem opozoril na birokratske ovire. Zato mora po njegovem naš gospodarski sistem postati zanimiv v tem nefinančnem segmentu. "To pomeni, da boste lahko v nekem doglednem roku, govorim o treh, šestih mesecih, prišli do gradbenega dovoljenja, da boste lahko investirali, da ne boste imeli dodatnih administrativnih ovir pri samem zaposlovanju, pri angažiranju investicij, pri samem nastopanju na trg," je pojasnil. Rožič je prepričan, da lahko glede na zelo omejene proračunske vire država letos na tem področju naredi ogromno.

Ob tem ugotavlja, da smo Slovenci do tujih naložb zelo zadržani, in to neupravičeno. "Še vedno je zelo rabljen slogan slovenski strateški interes, še vedno je zelo prisoten, ampak upam, da bomo to uspeli preseči," pravi. Kot je še dodal državni sekretar, zanimanje za vlaganje v Slovenijo je.

Zagotavlja tudi, da bo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo naredilo vse, da bo uspešnih več malih in srednje velikih podjetij ter da bo imelo zaposlitev z visokimi dodanimi vrednostmi in visokimi plačami več mladih. Prav tako žel, da bi bil večji pretok znanja v gospodarstvu. "Na podlagi tega lahko v trenutnem globalnem svetu preživimo in najdemo svoj prostor pod soncem."

Prav zaradi globalnega gibanja krize minister Žerjav še v tem mandatu nekih drastičnih sprememb ne pričakuje, a verjame, da je rahel trend navzgor mogoč, če bodo socialni partnerji čim prej dorekli o učinkovite rešitve.

Slovenija, Politika
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...