Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Vlada na pogajanja s sindikati ponovno z novimi predlogi

| 11.04.2012, 10:39

Pogajanja o posegih v plače javnih uslužbencev se danes nadaljuje. Vlada je včeraj predlagala dokončno odpravo plačnih nesorazmerij s 1. julijem. Pri tem bi maso za plače znižali za 13 odstotkov.

Pličanič: Želimo si dogovora s sindikati

Nov vladni predlog bi skupaj pomenil za okoli deset odstotkov manj sredstev za plače. Predlagano znižanje plač pa bi se po besedah ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča na plačah posameznih uslužbencev odrazilo različno. Nekje med nič in 13 odstotki, pojasnjuje minister. Ob tem dodaja, da so tekom pogajanj dosegli, da se pogovarjajo konstruktivno o tej točki. Ob tem pa dodaja, da so sindikati glede tega vprašanja neenotni, zato čakajo na njihov odziv. Poudaril je, da vlada že od vsega začetka pogajanja vodi transparentno in da so sindikatom jasno povedali, da so pogajanja odprta ves čas, tudi po sprejemu na vladi, do sprejema v državnem zboru. Ob tem je še poudaril, da so pogajanja nujna, saj si vlada želi dogovora s sindikati in da od tega vlada ne odstopa. Hkrati pa je povedal, da vlada ne odstopa od tega, da Sloveniji prihranijo 800 milijonov evrov v relativno kratkem času, kar je prav tako nujno.

Sindikati bi nižali za 3 odstotke in nato zamrznili

Sindikati javnega sektorja pa niso bili zadovoljni niti s tem vladnim predlogom. Zato so ga zavrnili in predlagali dva protipredloga. Kot je pojasnila predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar, so zadnji vladni predlog o 13-odstotnem znižanju plač zavrnili. O dveh protipredlogih, ki so jih predlagali, pa je povedala, da gre eden v smeri znižanja plač za tri odstotke in odpravo plačnih nesorazmerij, po drugem pa bi plače zamrznili, kar tudi sicer ves čas predlaga Konfederacija sindikatov javnega sektorja, in se naprej pogovarjali o vseh drugih predlogih.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič pa je dodal, da je sindikalnih predlogov še več. Po njegovih besedah naj bi vladna stran do današnjega nadaljevanja pogajanj pripravila nov predlog ali celo več predlogov. Medtem pa so predstavniki sindikatov po včerajšnjih pogajanjih že ustanovili koordinacijo stavkovnih odborov, ki bo koordinirala vodenje stavke. Ta je napovedana za 18. april. Zaenkrat se ji bo pridružilo 21 sindikatov. Pogajalsko skupino, ki se mora po zakonu pogajati s stavkovnim odborom, pa bo jutri ustanovila tudi vlada. „Stavka je legitimen način izražanja nezadovoljstva, po drugi strani pa sem prepričan, da so sindikati dovolj razumni, da se zavedajo v kakšnem položaju je Slovenija in da se bodo še naprej pogajali,“ pa je glede stavke optimističen minister Pličanič.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...