Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež na cvetno nedeljo največ spodbud namenil mladim kristjanom

Cerkev po svetu | 01.04.2012, 20:46

Cvetno nedeljo obhajamo na nedeljo pred veliko nočjo. Z njo se začne neposredna priprava na veliko noč, ki je največji praznik v krščanstvu. Obredi te nedelje, zlasti procesija, blagoslov zelenja in branje evangeljskega poročila o Jezusovem trpljenju nas želijo pripraviti na velikonočno tridnevje, ki se po trpljenju in smrti konča z Gospodovim vstajenjem. Papež Benedikt XVI. je ob tej priložnosti daroval praznično sveto mašo, pred katero je blagoslovil zelenje in zatem spremljal procesijo, ki se je razvila po do kraja napolnjenem Trgu Sv. Petra.

Po maši je papež nagovoril zbrano množico in pri tem posebno pozornost namenil mladim, saj obhajamo danes 27. svetovni dan mladih na ravni škofij. Ob tem je v različnih jezikih pozdravil skupine mladih in romarjev. Maturantom ljubljanske škofijske klasične gimnazije, je namenil tele besede: „Pozdravljam maturante Škofijske klasične gimnazije v Šentvidu in njihove profesorje! Naj Gospod poživi vašo vero, upanje in ljubezen in naj bo z vami moj blagoslov!“

Sveti oče je današnje slavje tesno povezal s svetovnim dnevom mladih, kar Cvetna nedelja dejansko že dolgo vrsto let tudi je. Najprej je svoj pozdrav namenil organizatorjem minulega svetovnega dne mladih v Madridu ter tistim, ki pripravljajo naslednjega, ki se bo odvijal v Riu de Janeiru. Skupina mladih iz Španije je v Rim poromala v spremstvu svojega pastirja, kardinala Antonia Maríe Rouco Varele. Papež jih je ob vstopu v veliki teden povabil, naj z vero in pobožno sodelujejo v obhajanju skrivnosti Jezusovega trpljenja in vstajenja in naj okušajo veličino Kristusove ljubezni, ki nas osvobaja od greha in smrti in nam odpira vrata v pristno veselje.

Ker so se letošnjega praznovanja Cvetne nedelje udeležili tudi predstavniki iz Brazilije, kjer se bo - kot rečeno - v Riu de Janeiru obhajal prihodnji svetovni dan mladih in so bili njihovi predstavniki na trgu sv. Petra skupaj svojim nadškofom Oranom Tempesto ter guvernerjem in prefektom, je papež spregovoril tudi njim. Spodbudil jih je k življenju v veselju, ki je značilno za brazilsko ljudstvo, ki pa naj se vedno močneje poraja tudi iz njihove povezanosti s Kristusom, edinim Odrešenikom. Tako bodo lahko odprtih rok „podobno kot so so razprostrte roke Kristusovega kipa postavljenega nad njihovim mestom“ sprejeli mlade, ki bodo k njim prišli z vseh koncev sveta.

Tudi nemško govoreči skupini je sveti oče spregovoril o prihodnjem 27. svetovnem dnevu mladih, ki se bo odvijal pod geslom „Veselite se v Gospodu zmeraj“ (Flp 4,4), vzetim iz Pavlovega pisma Filipljanom. Spomnil jih je, da je želja po veselju in izpolnjenem življenju zapisana globoko v vsakem človeškem srcu. Kristus nam s svojo prisotnostjo želi podariti pravo in pristno veselje. Mlade je sveti oče povabil, naj bodo v prihodnjih dneh velikega tedna zazrti v Jezusa, ki je naš Gospod in Kralj. S svojim trpljenjem in križem nas je osvobodil smrti, da imamo v njem življenje.

Tudi francosko, angleško, poljsko in italijansko govorečim skupinam je sveti oče namenil posebno spodbudo. Vsem skupaj pa je ob koncu zaželel, globoko doživeto obhajanje skrivnosti velikega tedna.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...