Marko ZupanMarko Zupan

Navzočnost Device usmiljene ljubezni nebeški dar Kubancem

| 27.03.2012, 19:35

Drugi dan obiska na Kubi je papež začel z obiskom svetišča v El Cobri. Tam se je ustavil v kratki osebni molitvi pred kipom Device usmiljenje ljubezni, ki je zavetnica države. Letos se Kuba spominja 400-letnice njene navzočnosti na otoku. Benedikt XVI. je pozdravil romarje, ki so se zbrali zunaj svetišča, in jim podelil svoj blagoslov.

"Kot romar sem prišel v hišo Naše Gospe usmiljene ljubezni, ki ji prisrčno pravite "la mambisa". Njena navzočnost v mestu El Cobre je dar iz nebes za vse Kubance," je dejal sveti oče. Zbrane ob njenem svetišču je povabil, naj vsem, ki jih bodo srečali, prenesejo njegovo sporočilo ljubezni, da bodo lahko okusili moč vere.

Papež je Božji Materi izročil prihodnost Kube, da bo lahko napredovala na poti obnove. "Devico sem prosil, naj pomaga vsem tistim, ki trpijo, niso svobodni, ki so ločeni od svojih ljubljenih in ki gredo skozi težke preizkušnje. Pred njeno Brezmadežno Srce sem položil vašo mladino, da bodo lahko pristni Kristusovi prijatelji in ne bodo podlegli skušnjavam, ki s seboj prinašajo žalost," je dodal.

Benedikt XVI. se je pred Marijo ljubezni v tihoti spomnil tudi potomcev tistih, ki so na Kubo prispeli iz Afrike, prebivalcev bližnjega Haitija, ki še vedno trpijo posledice katastrofalnega potresa pred dvema letoma. Kot je dodal, ob tem ne pozablja ljudi s podeželja in njihovih družin, "ki prav tako želijo živeti evangelij po svojih domovih."

Papež je še pozval vse Kubance, naj svoje življenje še naprej gradijo na trdni skali, ki je Jezus Kristus, naj delajo za pravičnost, naj postanejo služabniki ljubezni in vztrajajo v preizkušnjah. "Naj nihče ne vzame notranjega veselja, ki je tako značilno za kubansko dušo," je sklenil.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...