Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papež Mehičanom: Ne popustite koristoljubju!

Cerkev po svetu | 26.03.2012, 18:45

Papež Benedikt XVI. se je popoldne poslovil od Mehičanov in se z letalom odpeljal proti Kubi. Na letališču je zbrane povabil, naj ne podležejo miselnosti koristoljubja, ki vedno žrtvuje najbolj šibke in nezaščitene.

"Rad bi trdno in jasno ponovil povabilo mehiškemu ljudstvu k zvestobi samemu sebi in k temu, da se ne bi ustrašili sil zla. Bodite pogumni in si prizadevajte, da bo krščanstvo vzcvetelo v sedanjosti in prihodnosti." S temi besedami se je papež Benedikt XVI. poslovil od Mehičanov na mednarodnem letališču Guanajuato. Katoličane in vse ljudi dobre volje je goreče prosil, naj ne popustijo miselnosti koristoljubja, ki povzroča žrtve med najbolj šibkimi in nezaščitenimi."Vabim vas k prizadevanju za solidarnost, ki bo družbi omogočila, da se prenovi v svojih temeljih. Tako boste uresničili dostojno in pravično življenje ter mir za vse."

Za katoličane je po papeževih besedah ta prispevek k skupnemu dobremu tudi potreba tiste temeljne razsežnosti evangelija, ki je najvišji izraz ljubezni. "Zato Cerkev vabi svoje vernike, naj bodo dobri državljani, naj se zavedajo svoje odgovornosti, da skrbijo za dobro drugih, vseh, tako na osebni kot tudi družbeni ravni," je svoj nagovor pred odhodom iz Mehike sklenil sveti oče.

Sprejem na Kubi

Sveti oče se je zatem odpravil proti Kubi, ki je druga postaja njegovega 23. mednarodnega apostolskega potovanja. Na letališču v Santiagu ga bodo pričakali z vojaškimi častmi. Pozdravili naj bi ga predsednik države Raul Castro in kubanski otroci, nato se bo papež odpeljal do nadškofijskega dvorca, kjer bo nekaj časa namenil počitku. Sledila bo sveta maša ob 400-letnici odkritja podobe Marije ljubezni iz El Cobre, ki je zavetnica države. Benedikt XVI. bo njeno svetišče v omenjenem kraju tudi obiskal in se tam zadržal v tihi molitvi.

Veliko zanimanje novinarjev

Papeževo potovanje na Kubo spremlja 800 novinarjev iz 295 medijev in 33-ih držav. Pri sveti maši, ki se bo po našem času začela pol ure čez polnoči, pričakujejo več kot dvesto tisoč vernikov, več kot 700 tisoč pa naj bi jih sodelovalo pri sredini maši na Trgu revolucije v Havani. Med njimi naj bi bilo po napovedih vlade tudi veliko nevernih, ki želijo s svojo prisotnostjo izraziti spoštovanje do Benedikta XVI., vsaj 400 romarjev bo prišlo iz Floride.

Dialog na politični ravni

Pričakovanja ob obisku svetega očeta na Kubi so zelo velika tudi na politični ravni. Med drugim se bo takoj po prihodu ustavil v kratkem pogovoru s predsednikom Raulom Castrom. Ko se bo Benedikt XVI. mudil v Havani, se bo predvidoma srečal tudi s člani njegove družine, kar bi lahko pomenilo, da se bo srečal tudi z nekdanjim dolgoletnim voditeljem države Fidelom Castrom.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...