Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Sporočilo upanja za mehiško Cerkev

Svet | 26.03.2012, 11:51

Zadnji odmevnejši dogodek papeževega obiska v Mehiki so bile včerajšnje večernice v katedrali svete Matere Luči v Leónu. Ob tej priložnosti so se v svetišču zbrali škofje iz vse države, pa tudi ostalih držav Latinske Amerike. Papež Benedikt XVI. je temu primerno svoje besede namenil vsem južnoameriškim škofom.

Papež Benedikt XVI. se je najprej ustavil pri milostni podobi Svete Marije Luči. Z eno roko objema svojega Sina, drugo pa ponuja v pomoč grešnikom, zato jo kličemo "naše upanje". Zatem je sveti oče pozdravil zbrane škofe kot pastirje potujoče Kristusove Cerkve v Mehiki in ostalih državah te velike celine. Spodbudil jih je, naj vztrajajo v svojem poslanstvu poglabljanja vere, kljub številnim izzivom zdajšnjega časa in težavam, s katerimi se srečujejo. Kot je dodal, smo v veri v vstalega Kristusa sposobni napredovati v zavesti, da zlo nima zadnje besede v človeški zgodovini in da Bog prinaša novo upanje, ki ne razočara. Naročil jim je, naj bodo blizu vsem, ki so jim zaupani, še zlasti trpečim in bolnim.

Spomnil je na začetke Cerkve v Južni Ameriki, na dvestoletnico neodvisnosti, ki jo praznujejo v večini držav te celine. To je bil pomemben zgodovinski trenutek, v katerem je zaradi misijonarjev, ki so dali vse za Kristusa, njegovo ime ostalo svetla luč vsej celini. Njihova predanost evangeliju navdihuje tudi današnjo krajevno Cerkev.

Papež Benedikt XVI. je škofe spomnil tudi na leto vere. Obenem jim je naročil, naj posebno pozornost namenijo laikom, ki se posvečajo katehezi, socialni dejavnosti in dobrodelnosti. Dejal je, da mora biti Cerkev, ki je pogosto v trpljenju združena s Kristusom, seme upanja za vso Južnoameriško celino. Tako bo svet spoznal, da so sadovi odrešenja obogatili tudi njene države. Ob koncu je še zaželel, naj ostane trdna v veri.

Svet, Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...