Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papež mehiškim otrokom: Bodite glasniki miru

Cerkev po svetu | 25.03.2012, 16:03

Mehika je te dni medse sprejela Petrovega naslednika. V mestu Leon potekajo še zadnje priprave na slovesno sveto mašo na prostem, ki jo bo papež daroval v parku, posvečenemu nedavni 200-letnici države. To bo tudi vrhunec njegovega obiska v Mehiki.

Koliko ljudi bo prišlo, je težko napovedati, saj mediji poročajo o različnih številkah, najvišja je milijon vernikov, ki bi želeli srečati svetega očeta. Mnogi so Benedikta XVI. sicer pozdravili že ob njegovem petkovem prihodu v Mehiko v mesto Silao, številni so mahali z zastavicami in transparenti, ko se je v papamobilu vozil po ulicah mesta Guanajuato. Sveti oče je ob tem blagoslovil tudi nekaj dojenčkov, ki so mu jih prinesli starši.

Papeža so včerajšnji drugi dan obiska zjutraj zbudili mariačiji iz Guadalajare, ki so mu zapeli mehiške narodne pesmi, pozneje je Benedikt XVI. v Guanajuatu prejel mestne ključe in se srečal s predsednikom države Felipejem Calderonom. V pogovoru sta izrazila skrb nad naraščajočo revščino, zavzela sta se tudi za zmanjševanje orožje in poudarila pomen izobrazbe.

Po vljudnostnem obisku pri Calderonu je sveti oče na Trgu miru nagovoril približno 4 tisoč mladih, ki so ga veselo in glasno pozdravljali. Na začetku nagovora otrokom je sveti oče izrazil svoje veliko veselje, da se lahko sreča z njimi in zre njihove vesele obraze. "V papeževem srcu zavzemate zelo pomembno mesto. V tem trenutku želim, da za to zvejo vsi mehiški otroci, zlasti tisti, ki nosijo breme trpljenja, zapuščenosti, nasilja ali lakote, ki jo je v teh mesecih zaradi suše bilo v nekaterih pokrajinah močneje čutiti," je dejal. Otrokom se je zahvalil za srečanje, ki ga je imenoval srečanje vere, ter za njihovo praznično in veselo navzočnost, za radost, ki so jo izrazili v pesmih. Potrdil je, da je praznovanje nekaj pomembnega. "Bog hoče, da smo vedno srečni. On nas pozna in nas ljubi. Če dopustimo, da Kristusova ljubezen spremeni naše srce, potem lahko mi spremenimo svet. To je skrivnost prave sreče," je poudaril.

Nato jim je spregovoril o miru, za katerega je Jezus daroval svoje življenje. Poučil jih je, da Jezusov učenec na zlo ne odgovarja z zlom, temveč da je vedno orodje dobrega, glasnik odpuščanja, prinašalec veselja in služabnik edinosti. Spodbudil jih je naj bo Jezus njihov najboljši prijatelj. Ne bo se utrudil spodbujati jih, naj vedno ljubijo vse in delajo dobro. Če ga dejansko poslušajo, pa se bo pokazalo tako, da bodo v stalnem stiku z njim, ki jim bo pomagal tudi v najtežjih okoliščinah. Papež Benedikt XVI. je otrokom prisrčno zagotovil: "Prišel sem, da bi čutili mojo ljubezen. Vsakdo med vami je Božji dar za Mehiko in za svet. Vaša družina, Cerkev, šola in kdor ima v družbi odgovornost morajo skupaj delat, da bi vi v dediščino mogli prejeti boljši sveti, ki bo brez zavisti in razdeljenosti." Ob tem je sveti oče poudaril pomen zaščite otrok in povabil vse k zavzetosti, da njihov nasmeh ne bi nikoli zamrl in da bi mogli živeti v miru ter z zaupanjem zreti v bodočnost.

Svojim malim prijateljem, kakor jih je imenoval, je zagotovil, da niso nikoli sami. Pri skrbi za krščansko življenje naj računajo s Kristusovo pomočjo in s pomočjo Cerkve. Udeležujejo naj se nedeljske svete maše, kateheze, sodelujejo naj v kakšni apostolski skupini in iščejo naj kraje molitve, bratstva in ljubezni. Ob tem, ko jim je za zgled postavil nekatere njihove vrstnike, blažene iz časov prve evangelizacije Mehike, jih je spomnil, da so oni odkrili, da je Jezus v življenju največji zaklad. Bili so mali kot oni in od njih se lahko naučimo, da za ljubezen in za služenje leta niso pomembna.

Ob koncu je sveti oče dejal, da bi mu bilo všeč, če bi se lahko z otroki dalj časa pomudil. Ostali pa bodo vendarle povezani v molitvi. "Vabim vas, da vedno molite, tudi doma; tako boste okusili veselje pogovora z Bogom v družini. Molite za vse, tudi zame. Jaz pa molim za vas, da bi Mehika postala ognjišče ob katerem bi vsi njeni otroci živeli v vedrini in medsebojnem soglasju," je sklenil.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...