Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež: V Mehiko prihajam kot romar vere, upanja in ljubezni

Svet | 24.03.2012, 11:24

Papež Benedikt XVI. je v svojem prvem nagovoru Mehičanom sporočil, da prihaja v njihovo državo kot romar vere, upanja in ljubezni. Na letališču v mestu Guanajuato ga je poleg predstavnikov cerkvenih in civilnih oblasti pričakala množica vernikov.

"Dobrodošli v osrčju Mehike," so besede, izpisane na ogromni tabli ob vhodu na letališče. Da resnično držijo, je ob prihodu v najbolj številčno špansko govorečo katoliško državo na svetu začutil tudi papež. "Sem v državi, ki je ponosna na svojo gostoljubnost in ne želi, da se kdorkoli počuti kot tujec. To sem vedel že prej, zdaj to vidim in čutim v svojem srcu," je dejal. Spomnil je, da zdaj hodi po stopinjah svojega predhodnika, papeža Janeza Pavla II., ki je bil v Mehiki petkrat, čeprav se mu želja, da bi obiskal to mesto, na katerega z bližnje gore gleda veličastni kip Kristusa Kralja, ni uresničila.

"Prihajam kot romar vere, upanja in ljubezni. Tiste, ki verjamejo v Kristusa, želim potrditi v tej njihovi veri in jih spodbuditi, naj jo še oživijo s poslušanjem Božje besede, obhajanjem zakramentov in skladnim življenjem," je poudaril in obenem dodal, da morajo biti verniki kvas družbe ter prispevati k spoštljivemu in mirnemu sobivanju, ki temelji na spoštovanju dostojanstva vsakega človeka. "To dostojanstvo se izraža v temeljni pravici do verske svobode v njenem polnem pomenu in celovitosti," je prepričan.

Sveti oče bo v teh dneh molil tako za vernike, da bodo ostali zvesti Jezusu, v njegovih mislih pa bodo še posebej vsi tisti, ki trpijo zaradi starih ali novih nasprotij, zamer in vseh oblik nasilja.

Da je državljane njegov obisk napolnil z radostjo, je Benediktu XVI. povedal mehiški predsednik Felipe Calderon. Njegove besede je potrdilo več tisoč ljudi, ki so prišli z pozdravit Petrovega naslednika. Navdušenje ljudi je bilo čutiti tudi, ko se je sveti oče v papamobilu popeljal v mesto Leon, kjer bo jutri slovesna sveta maša. Ob poti so številni mahali z zastavicami in transparenti.

Papež bo današnji dan predvsem počival po naporni poti. Pozno popoldne je predviden vljudnostni obisk pri predsedniku Calderonu, nato se bo srečal še z otroki.

Svet, Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...