Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

O povezanosti družine, dela in praznovanja

| 19.03.2012, 11:17

Od godu sv. Jožefa pa vse do Gospodovega oznanjenja v Cerkvi na Slovenskem obhajamo Teden družine. V teh dneh bomo svoja razmišljanja še posebej usmerjali ob geslu 7. svetovnega dneva družin, ki bo konec maja v Milanu, z naslovom Družina: delo in praznovanje. Papež Benedikt XVI. je družino, delo in praznovanje v priložnostnem pismu predstavil kot Božje darove, ki so notranje povezani med seboj in nujno potrebni za celostni človekov razvoj.

„Človek potrebuje tako dobrine, ki so potrebne za dosego nekega cilja, kot tudi dobrine, ki si jih želi zaradi njih samih. V prvo skupino le-teh sodijo delo, tehnika, trg in denar, v drugo pa družina, prijateljstvo, solidarnost, poezija, glasba, umetnost, duhovnost in praznovanje,„ je v pismu pred svetovnim dnevom družin izpostavil papež Benedikt XVI. Papež je v pismu spregovoril tudi o sobivanju uporabnega in zastonjskega, saj je nujno potrebno za ljudi, družbo in ekonomsko učinkovitost. Logika največjega možnega dobička teži k pospeševanju proizvodnje in potrošnje na škodo medčloveških odnosov in duhovnih vrednot. Praznični dan je zato okrnjen zaradi neprestanega dela ali pa konec tedna postaja namenjen zgolj zabavi in obisku družabnih dogodkov.

Teden, ki je pred nami, je torej priložnost, da se zavemo, kako velik dar je živeti v družini; kar pomeni o tem tudi premišljevati in odkriti način, kako naj se otroci in mladi ob delu in praznovanju pripravijo na zakonsko in družinsko življenje. Po župnijah so na voljo zgibanke s kratkim razmišljanjem za posamezne dneve, prošnjo in spodbudo za dobro delo v družini. Prvi dan prinaša temo za razmišljanje: Družina v preizkušnji.

„O nadčasovnih razsežnostih družine je razmišljal že papež Pavel VI., ko je leta 1964 obiskal Nazaret. Povedal je, da je imela ta družina posebno vlogo, saj je imela tri pomembne lastnosti: odprtost za boga, medsebojna povezanost in zvesto delo. Prav je, da smo poromali k sv. Jožefu v petrovško baziliko, saj so se nadčasovne razsežnosti pomembne tudi za naše družine,„ je ob današnji sv. maši v Petrovčah povedal celjski škof Stanislav Lipovšek.

God sv. Jožefa, zavetnika slovenskih dežel, in papeža Benedikta XVI.

Obhajamo god sv. Jožefa, moža Device Marije. Papež Pij IX. ga je leta 1870 razglasil za zavetnika vesoljne Cerkve, s čimer je poudaril njegovo vlogo podpornika, zaščitnika in vodnika svete družine, ki se je razširila na celotno Cerkev. Jožefov god je tudi pri nas slovesni praznik, saj je zavetnik slovenskih dežel in novomeške škofije. Tam bo ob 18. uri slovesno somaševanje, ki ga bo vodil novomeški škof Andrej Glavan. Častilci sv. Jožefa se danes zbirajo v različnih cerkvah, na romarskih shodih ter tudi križevih potih za družine. Romarski shod in slovesne sv. maše s križevim potom so tudi pri sv. Jožefu v Mariboru, ki jih bo daroval nadškof Marjan Turnšek. V Voličini v Slovenskih goricah je bogoslužje ob prazniku sv. Jožefa daroval upokojeni nadškof Franc Kramberger.

Vse najboljše, sveti oče!

Papež Benedikt XVI. ima pred seboj zanimiv in naporen teden. Sveti oče - prej Jozef Ratzinger - danes goduje. Že pri včerajšnjem opoldanskem nagovoru se je iz srca zahvalil vsem, ki se ga bodo na njegov godovni dan spomnili v molitvi. Ob tem je še posebej prosil vse verne, da molimo za apostolsko potovanje v Mehiko in na Kubo, ki ga bo začel ta petek. Dodal je še, naj ga zaupamo ga v priprošnjo Blaženi Devici Mariji, tako ljubljeni in češčeni v teh dveh deželah, ki ju namerava obiskati. 

Številnim dobrim željam se je pridružil tudi vatikanski radio in vsi tam zaposleni. P. Federico Lombardi je dejal, da je sv. Jožef vodil svojo družino kot ''tisti, ki služi''. »Uči nas, da lahko ljubimo brez posedovanja, in nam razkriva skrivnost življenja v navzočnosti skrivnosti. V njem ni ločevanja med vero in delovanjem, kajti njegova vera na odločilen način usmerja njegova dejanja,« je dejal p. Lombardi. Sv. Jožef je ''pravični mož'', ker je njegovo življenje vedno usklajeno z Božjo besedo. Tako nam je o svojem zavetniku pred časom govoril tudi papež v pridigi, v kateri se vidi njegova pobožnost in navdihovanje pri tem ponižnem in vzvišenem vzoru. »V tem istem duhu vam vsi iz srca želimo vedro in krepilno praznovanje godu pred prihodnjimi obveznostmi vere in služenja. Vse najboljše, sveti oče!« je papežu zaželel p. Lombardi.

V telefonskem pogovoru je papežu voščil tudi italijanski premier Mario Monti, ki prav danes praznuje 69-ti rojstni dan. Sveti oče mu je ob prazniku vrnil dobre želje.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...