Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko

Bog je zaveznik naše svobode!

| 18.03.2012, 14:27

Na našem popotovanju do Velike noči smo prišli do 4. postne nedelje. Gre za hojo z Jezusom preko „puščave“. Gre za čas, v katerem naj bi bolj prisluhnili Božjemu glasu in tudi razkrinkali skušnjave, ki vabijo v naši notranjosti. Na obzorju te puščave se zarisuje Kristusov križ, ki je višek ljubezni, ki podarja odrešenje in nas svobaja. O tem je danes opoldne spregovoril papež Benedikt XVI množici romarjev, ki se je v sončnem in vetrovnem dopoldnevu zbrala na trgu sv. Petra v Vatikanu.

Papež Benedikt XVI. je v opoldanskem nagovoru našo pozornost usmeril v prizor opisan v 4. Mojzesovi knjigi, kako so se med Izraelci v puščavi pojavile strupene kače, ki so ljudi pikale in so množično umirali. Mojzes je po Božjem naročilu obesil na drog in povzdignil bronasto kačo. Vsakdo, ki se je po kačjem piku ozrl vanjo, je bil ozdravljen (pirm. 4 Mz 21,4-9). Tudi Jezus bo povzdignjen na križ. Vsakdo, ki bo zaradi greha v smrtni nevarnosti in se bo z vero ozrl vanj, ki je za nas umrl, bo rešen. Bog namreč – po besedah evangelista Janeza - svojega Sina ni poslal na svet, da bi svet sodil, ampak da bi se svet po njem rešil’ (Jn 3,17).

Če je po eni strani Božje usmiljenje neskončno, je po drugi strani velika tudi naša odgovornost, je v nadaljevanju dejal papež Benedikt XVI. Vsakdo je lahko tudi ozdravljen šele potem, ko najprej prizna, da je bolan. Vsakdo mora izpovedati svoj greh, da bo lahko Božje odpuščanje - že podarjeno na križu - imelo učinek v njegovem srcu in v njegovem življenju. Spomnil je na trditev svetega Avguština, kjer pravi: ‘Bog obsoja tvoje grehe. Če jih obsojaš tudi ti, se povežeš z Bogom. Ko se boš svojega dejanja kesal, se začnejo tvoja dobra dela, saj že obsojaš svoja slaba dajanja’ (sv. Avguštin, 13: PL 35, 1191).

Včasih človek bolj ljubi temo kot luč, ker je navezan na svoje grehe. Po papeževih besedah najdemo pravi mir in resnično veselje samo tedaj, ko se odpremo luči in Bogu iskreno opriznamo svojo krivdo. Prav zato je tako pomembno redno pristopanje k zakramentu pokore, zlasti v postnem času. V njem od Boga prejmemo odpuščanje in okrepimo svojo pot spreobrnjenja.

Ob koncu opoldansekga nagovora se je papež Benedikt XVI. zahvalil vsem, ki bodo zanj molili ob prazniku sv. Jožefa, njegovem krstnem zavetniku. V molitev je nato priporočil svoje apostolsko potovanje v Mehiko in na Kubo, na katero se bo podal že ta petek. Spodbudil je, naj ga izročimo priprošnji Božje Matere, ki jo zelo ljubijo in častijo v obeh deželah, ki se pripravljata na njegov obisk.

 

Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...