Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Kranjec uresničil sanje o zmagi v Planici

| 17.03.2012, 10:21

Robert Kranjec je na prvi tekmi finala svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici s svojo četrto zmago v karieri Sloveniji priboril še 31. posamično v svetovnem pokalu. Svetovni prvak v poletih je včeraj v dolini pod Poncami prepričljivo slavil zmago pred Švicarjem Simonom Ammannom, obenem je prevzel vodstvo v boju za mali kristalni globus.

"Današnji dan je bil zame zelo težek. Pri Goranu nikoli ne vem, kdaj se šali in kdaj ne, pa mi je pred tekmo dejal, da danes od mene pričakuje samo zmago, nič drugega. Tudi žena Špela je rekla, da bom zmagal, prav tako prijatelji ... Težko je nastopati pod takšnim pritiskom, ko se še po rampi nisem spustil, pa so vsi nekako pričakovali današnjo zmago. K sreči sva se s psihologom dobro pripravila tudi na takšen položaj. Poleg tega še pred tem z mojimi skoki ni ravno dobro kazalo," je Kranjec povedal po zmagi. Z nasmehom je dodal: "A končno imam tako želeno zmago. Res je bilo težko, a danes sem z ramen odložil tako veliko breme, da se počutim 30 kilogramov lažjega. Občutek je res dober."

"To zmago sem si želel, odkar sem prvič nastopil v Planici. Večkrat sem šel s takšno mislijo spat, da sem zmagovalec pod Poncami. Konec koncev sem športnik in je prav, da imam takšne cilje. Na nedeljski tekmi nas bo imelo vseh trideset takšne sanje, verjemite mi. A moje so se danes uresničile. To zmago sem si želel vseh deset let in sem res vesel, da mi je danes uspelo. Zmaga mi pomeni ogromno, res veliko. Kot naslov prvaka v Vikersundu," je še povedal Kranjec. Kako ocenjuje svoja skoka? "Prvi je bil takšen kot finalen na svetovnem prvenstvu v Vikersundu - vrhunski, drugi pa takšen kot prvi na Norveškem. A oba nastopa sta mi prinesla zmago."

Kranjec je zdaj prevzel vodstvo v boju za mali kristalni globus za polete. Pred Japoncem Daikijem Itom ima 35 točk prednosti. A tudi včeraj tretji Avstrijec Martin Koch še ni izpadel iz igre. "Ni še konec. Ito je res v formi, tudi Koch leti zelo dobro. Treba bo biti izjemno zbran, oddelati oba skoka tehnično brezhibno. Odmisliti bom moral, da sem prvi, ali pa, da že držim globus v roki, saj imam pred sabo še en dan tekmovanja. Všeč mi je to, da sem bližje cilju, da grem lahko v tekmo bolj sproščeno. A treba se je zavedati, da se lahko hitro vse skupaj obrne na glavo," pravi Kranjec.

Uspešno sta na včerajšnji tekmi nastopila tudi Jurij Tepeš na 15. in Jure Šinkovec na 26. mestu, brez finala so v slovenski vrsti ostali Jaka Hvala na 32., Nejc Dežman, ki je padel ob doskoku, na 38. in Tomaž Naglič na 39. mestu.

"Robi je naredil res dva odlična poleta. Bila je tudi stava, da če zmaga, da me ostriže, čeprav nimam nič las," je dobre volje in v smehu po zmagi dejal glavni trener slovenske vrste Goran Janus. Dodal je: "Robi je zmagal, sam sem njegovo zmago napovedal in to se je uresničilo. Robi je kralj poletov."

Janus je po včerajšnji tekmi določil tudi četverico za današnjo tradicionalno moštveno preizkušnjo. Za Slovenijo nastopajo Tepeš, Hvala, Šinkovec in Kranjec. V nedeljo za konec sezone sledi še preizkušnja najboljše trideseterice v svetovnem pokalu.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...