Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Nadškof Williams zapušča vrh anglikanske Cerkve

| 16.03.2012, 19:57

Primas anglikanske Cerkve, canterburyjski nadškof Rowan Williams, bo konec leta odstopil s položaja. Z letom 2013 bo namreč prevzel mesto vodje fakultete svete Magdalene na univerzi Cambridge. Z odločitvijo je že seznanil kraljico Elizabeto II., ki je vrhovna poglavarka anglikanske Cerkve in uradno imenuje njenega voditelja.

"Bil je izjemen privilegij, da sem lahko služil kot canterburyjski nadškof v zadnjem desetletju, zato odločitev ni bila lahka. V času, ki še ostaja, bo treba marsikaj storiti, zato prosim za vaše molitve. Večno bom hvaležen vsem prijateljem in sodelavcem, ki so me velikodušno podpirali v vseh teh letih. Zahvaljujem se župnijam in skupnostim, ki so moji službi prinesle vizijo, upanje in vznemirjenje. Upam, da bom z enako mero podpore in navdiha lahko še naprej služil poslanstvu Cerkve in pričeval zanjo tudi v prihodnjih letih," je povedal, ko je naznanil svoj odhod.

Nadškof Williams je bil na čelo anglikanske Cerkve imenovan leta 2002. Naloge primasa bo opravljal do konca decembra. Kraljeva komisija za imenovanja bo do takrat izbrala njegovega naslednika. Po mnenju nekaterih bi to lahko postal yorški nadškof John Sentamu. Če se bo to res zgodilo, bo postal prvi temnopolti voditelj anglikanske Cerkve.

Na napoved nadškofa Williamsa se je medtem odzval britanski premier David Cameron. "Mislim, da je dobro služil državi. Razumem, zakaj po tako dolgem času na tem zelo pomembnem položaju, želi naprej. Spoštujem vse, kar je storil za Cerkev in državo. Posebej bi rad omenil tudi njegovo delo za Afriko, za Sudan, da bi tam in še kje zavladali mir, stabilnost in blaginja. Je mož velikega znanja in sočutja. Lepo je bilo sodelovati z njim. Bila so nestrinjanja, ki sva jih vedno rešila na prijateljski način. Njemu in njegovi družini želim vse najboljše v prihodnosti," je povedal v izjavi za BBC.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...