Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

V ospredju premišljevanj križevega pota v Koloseju letos družina

| 16.03.2012, 10:51

Papež Benedikt XVI. je za premišljevanje križevega pota na letošnji veliki petek izbral zakonski par. To sta Annamaria in Danilo Zanzucchi, ki sta bila v gibanju fokolarov več desetletij odgovorna za vejo novih družin. Premišljevanja ob tradicionalnih 14-ih postajah v rimskem Koloseju se bodo tako nanašala na vrednoto, ki je temeljna celica družbe.

Zakonca je povabilo svetega očeta najprej zelo presenetilo. "Potem sva čutila tudi strah pred to veliko skrivnostjo, ki je Jezusovo trpljenje. Izraziti ga z besedami se zdi nemogoče," je za radio Vatikan povedala Annamaria Zanzucchi. A kot je dodala, sta obenem začutila hvaležnost, da je papež izbral družino za tako globoko in močno stvar. "Tako je na nek način izrazil naše sodelovanje pri Jezusovem odrešenjskem trpljenju," je prepričana.

Da gre tako za posebno pozornost Benedikta XVI. do družine v tem trenutku kot tudi za priznanje zrelosti poročenim laikom, da izrazijo svojo vero, pa meni Danilo Zanzucchi. "Prav gotovo Cerkev na različnih ravneh po vsem svetu posveča veliko pozornost družini. Družina se je tudi bolj zavedla, da je del Cerkve in da ima odgovornost za družbo. Dovolj je pomisliti na vzgojo otrok," je dejal. Obenem se je spomnil papeža Janeza Pavla II., ki je takoj po svoji izvolitvi ustanovil papeški svet za družino. "Skupino laikov z vsega sveta, med njimi sva bila tudi midva, je spraševal o tem, kakšne so razmere, kaj bi bilo treba narediti. Prizadeval si je namreč za to, da bi bil tako v Cerkvi kot v družbi priznan prispevek družin," je še pojasnil Zanzucchi. Omenil je tudi sinodo o družini, katere sad je bila okrožnica, ki je najbolj zgovorna in kompleksna razprava o družini ter še danes navdihuje vsa gibanja, ki se zavzemajo za družino. Delo svojega predhodnika po besedah Zanzucchija skrbno nadaljuje tudi zdajšnji papež.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...