Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Benedikt XVI. šesti postal najstarejši papež (foto: ARO)
Benedikt XVI. šesti postal najstarejši papež

VIDEO: Benedikt XVI. postal šesti najstarejši papež

Cerkev po svetu | 29.02.2012, 13:07

Benedikt XVI. je z današnjim dnem postal 6. najstarejši papež v zgodovini Cerkve. Dopolnil je 84 let, 10 mesecev, 2 tedna in1 dan. Razvrstitev velja le za papeže od leta 1400, saj za obdobje pred tem ne obstajajo natančni zapisi. Tako pravi Anura Guruge, ki zbira statistiko o papežih in je o zgodovini papežev vzpostavil tudi spletno stran.

Med papeži, ki so bili starejši kakor Benedikt XVI., so Inocenc XII. in Pij XI., ki sta umrla pri 85 letih, Klemen X. je bil star 86 let, Klemen XII. je doživel 87 let, na vrhu seznama pa je Leon XIII., ki je bil papež do svojega 93. leta. Ta dan bi lahko bil zgodovinsko pomemben za Cerkev, vendar je za papeža Benedikta XVI. minil tiho med duhovnimi vajami v Vatikanu. Čeprav je papež star že skoraj 85 let, od izvolitve leta 2005 ohranja natrpan urnik. V zadnjem času je sicer za varčevanje z močmi uvedel nekaj sprememb, na primer da škofe na obisku ad limina sprejema skupaj, v baziliko svetega Petra pa prihaja na premičnem odru.

Čeprav je papež na 6. mestu po starosti papežev, še vedno potuje in dela načrte za prihodnost.

Marca bo obiskal Mehiko in Kubo. Za september pripravlja tudi potovanje v Libanon, leta 2013 pa se bo udeležil svetovnega dneva mladih v Riu de Janeiru v Braziliji.

Oktobra bo odprl leto vere v spomin na 2. vatikanski cerkveni zbor. To je leto številnih velikih dogodkov in obredov; papež pripravlja tudi dokument, v katerem bo razložil pomen tega leta.

Dejstvo, da papež današnji dan preživlja v duhovnih vajah, kaže na to, da čas mineva le tako, da je človek zaposlen.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.