Slavi Košir
Jakob Čuk
Andrej Šinko
Osvobodimo se bremen preteklosti, da bomo živeli za prihodnost (foto: ARO)
Osvobodimo se bremen preteklosti, da bomo živeli za prihodnost

Osvobodimo se bremen preteklosti, da bomo živeli za prihodnost

28.02.2012, 09:31

Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani, založba Družina in Radio Ognjišče smo od torka, 6. do četrtka, 22. marca 2012, organizirali sklop šestih okroglih miz o spravi na temo Osvobodimo se bremen preteklosti, da bomo živeli za prihodnost.

Novembra lani je v Domu sv. Jožefa v Celju in na Teološki fakulteti v Ljubljani potekala tridnevna mednarodna znanstvena konferenca z naslovom Možnosti in pomen sprave s ciljem poglobitve razumevanja in uresničevanja sprave med nami. Sklop letošnjih okroglih miz je bil vsebinska dopolnitev omenjene konference, saj so poznavalci, bilo jih je več kot 20, osvetlili spravo kot medosebni, medsosedski in narodni proces.

Kje vse so potekala srečanja in kdo so bili gostje?

V torek, 6. marca 2012, je okrogla miza z naslovom Pokopljimo mrtve in se spoprimimo s krizo potekala v župnijski dvorani v Laškem. Sodelovali so: zgodovinar Jože Dežman, profesor dr. Drago K. Ocvirk in filozof dr. Bojan Žalec. Več o tej okrogli mizi!

V četrtek, 8. marca 2012, je bila okrogla miza z naslovom Odpustiti, da bi živeli potekala v župnijski dvorani cerkve Kristusa Odrešenika v Novi Gorici. Sodelovali so: zgodovinar dr. Stane Granda, zgodovinar in novinar Jože Možina, filozof dr. Bojan Žalec, mlada raziskovalka Ana Martinjak Ratej, moralni teolog dr. Tadej Strehovec in duhovnik Gašper Rudolf. Več o tej okrogli mizi!

V torek, 13. marca 2012, je okrogla miza z naslovom Umijmo spomin in postanimo solidarni ljudje! potekala v župnijski dvorani na Tavčarjevi ulici 43 v Kranju. Sodelovali so: dr. Tamara Grieser Pečar, mag. Andreja Valič Zver, dr. Janez Juhant, dr. Vojko Strahovnik in dr. Katarina Kompan Erzar. Več o tej okrogli mizi!

V četrtek, 15. marca 2012, je okrogla miza z naslovom Osvobodimo mlade bremen preteklosti za prihodnost potekala v župnijski dvorani v Slovenj Gradcu. Sodelovali so: Barbara Brezigar, dr. Janez Juhant, dr. Robert Petkovšek in dr. Mari Osredkar. Več o tej okrogli mizi!

V torek, 20. marca 2012, se je okrogla miza z naslovom Smo Slovenci osvobojeni od preteklosti sposobni sodelovati? odvijala v Trstenjakovem domu v Gornji Radgoni. Sodelovali so: akad. dr. Jože Trontelj, dr. Drago K. Ocvirk, dr. Stanko Gerjolj in dr. Stanislav Slatinek. Več o tej okrogli mizi!

V četrtek, 22. marca 2012, je bila okrogla miza z naslovom Kako iz krize brez sprave? v župnijski dvorani v Kočevju. Sodeovali so: zgodovinarka mag. Andreja Valič Zver, profesor dr. Janez Juhant in dr. Tomaž Erzar. Več o tej okrogli mizi!

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Evropska zastava (photo: Pixabay) Evropska zastava (photo: Pixabay)

Dan Evrope - Kako naprej?

Dan Evrope je za vsakega državljana stare celine velik praznik, čeprav ga zadnja leta doživljamo z grenkim priokusom. Zdi se, da je stara celina, ki se je po drugi svetovni vojni začela povezovati ...

Papež v nagovoru (photo: Vatican Media) Papež v nagovoru (photo: Vatican Media)

Kdor ljubi denar, ne ljubi kot Jezus

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je danes zbralo veliko romarjev, močna zasedba je prišla iz Kolumbije in iz številnih zastav svoje dežele izoblikovala pravo pisano polje. Besede papeža Frančiška, ...