Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Nadškof Marjan Turnšek (foto: Nadškofija Maribor, Matjaž Kramberger)
Nadškof Marjan Turnšek

Nadškofija Maribor: Zavedamo se negativnih razsežnosti težkega gospodarskega stanja

Slovenija | 15.02.2012, 15:46

Nadškofija Maribor se je odzvala na poročanje medijev o svojem dolgu. V sporočilu za javnost tako znova piše, da neposredni dolg do bank upnic znaša 17,2 milijonov evrov, skupaj s poroštvi pa 25 milijonov. Obenem je kot popolnoma neresnične označila trditve malih delničarjev, da se je pogajala s figo v žepu. Kot pojasnjuje, bi zaradi stečaja družbe Gospodarstvo Rast z rešitvijo družbe Zvon ena pridobili mali delničarji in upniki družbe Gospodarstvo Rast, ne pa mariborska nadškofija.

V nadškofiji so potrdili, da so seznanjeni s pismom p. Bogdana Knavsa, ki od Komisije Pravičnost in mir zahteva, naj poišče odgovorne za položaj, v katerem se je znašla mariborska nadškofija. Na nadškofiji so pojasnili, da so se s p. Knavsom srečali in mu predstavili številne dosedanje aktivnosti za rešitev nastale situacije. „Zavedamo se negativnih razsežnosti težkega gospodarskega stanja Nadškofije Maribor, ki se je še poslabšalo s stečajema družb Gospodarstvo Rast in Zvon dve. Pri mnogih to stanje zbuja občutke jeze in željo, da se stvari razčistijo in pokažejo odgovorni,“ so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da je nastala situacija sad preteklih odločitev na katere ne morejo več vplivati. Takratni odgovorni so bili takoj, ko je bilo to mogoče, odstavljeni, s tem pa še ni rečeno, da ne bo ugotavljanja odgovornosti, trdijo na nadškofiji. Kot še dodajajo, so najprej želeli narediti vse, da se razmere, če je mogoče, rešijo, šele nato bodo ugotavljali odgovornosti.

Prav v iskanje rešitev je bil po njihovih trditvah usmerjen napor v zadnjem letu. Ves čas so se zavedali posledic propada Gospodarstva Rast, Zvona ena in dve za male delničarje in Nadškofijo Maribor. „Poskušali smo narediti vse, kar je bilo v naši moči, da se to prepreči. Prizadetim malim delničarjem bi lahko bila škoda povrnjena le, če bi se sistem rešil, zato smo vse napore vlagali v rešitev celotnega sistema. V ta namen smo se srečali s predstavniki malih delničarjev ter jim predstavili naše napore in predloge rešitev, ki so jih pripravili naši zunanji in notranji svetovalci. Žal teh predlogov vse banke niso sprejele, temveč so rešitev pogojevale z dokapitalizacijo, ki pa je nadškofija ni zmogla. Zato smo iskali vlagatelja, vendar se je žal postopek ustavil pri zahtevanih garancijah,“ so zapisali v sporočilu za javnost. Predstavnike malih delničarjev so o vseh korakih in naporih obveščali in jim celo prepustili mesto v nadzornem svetu družbe Zvon ena. „Zato je izjava njihovega predstavnika v včerajšnji oddaji Odmevi na RTV Slovenija, da smo se pogajali s figo v žepu, popolnoma neresnična. Zaradi stečaja družbe Gospodarstvo Rast d.o.o. bi z rešitvijo družbe Zvon ena holding d.d. pridobili mali delničarji in upniki družbe Gospodarstvo Rast d.o.o., ne pa Nadškofija Maribor,“ poudarjajo. V mariborski nadškofiji tudi ne pristajajo na trditve, da so se za nastalo stanje opravičili zgolj v zadnjem pastirskem pismu. „To smo izrekli že večkrat, še posebej ob zamenjavi v vodstvu nadškofije, lansko leto v začetku februarja; nato na tiskovni konferenci Slovenske škofovske konference v Ljubljani in nadškof praktično v vseh intervjujih.“

V nadškofiji Maribor še pojasnjujejo, da so na nacionalni televiziji napačno poročali o obveznosti družb v sistemu. „Terjatev NLB-ja v višini 93 milijonov evrov je bila zajeta tako pri družbi Gospodarstvo Rast, ki je za te kredite dala poroštvo, kakor tudi pri družbi Zvon ena, ki je te kredite dejansko najela. To pomeni, da je v skupni vsoti ta terjatev upoštevana dvakrat,“ so še zapisali v nadškofiji Maribor.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.