Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Veter prevračal tovornjake (foto: Izidor Šček)
Veter prevračal tovornjake

Pomoč po burji na Goriškem

Slovenija | 14.02.2012, 15:01

V Mestni občini Nova Gorica so že imenovali komisijo za pomoč socialno šibkim družinam pri odpravi škode, ki jo je povzročila orkanska burja. Po prvih ocenah je škode na objektih za 1,8 milijona evrov, med njimi jih je kar 70 odstotkov stanovanjskih.

Gasilci, pripadniki občinskega štaba Civilne zaščite (CZ) Nova Gorica in pogodbeni izvajalci so med 1. in 13. februarjem opravili 186 intervencij, pri katerih je sodelovalo skupaj 659 izvajalcev, je povedal svetovalec za zaščito in reševanje na novogoriški občini Bogdan Zoratti.

V tej občini je bilo poškodovanih okoli 150 objektov, od teh več kot polovica na območju Šempasa in Ajševice. Pet objektov po besedah Zorattija brez temeljite obnove ni več primernih za bivanje, štirje od večjih poškodovanih objektov pa so v lasti občine. Med njimi je tudi stavba glasbene šole v Prvačini, ki so jo namenu predali v začetku tega šolskega leta.

Brez državne pomoči

Kljub tako veliki škodi pa v občini ne bodo ustanovili posebne komisije za popisovanje škode, je povedal novogoriški župan Matej Arčon. "Ljudem nočemo dajati lažnega upanja, da jim bo pri sanaciji poškodovanih objektov pomagala država, ker se doslej to še ni zgodilo." Denar, ki bi ga porabili v ta namen, bodo raje namenili za pomoč socialno šibkim družinam.

Prav pri slednjih je bilo tudi največ intervencij, je še povedal Zoratti, saj so njihovi domovi zaradi pomanjkanja denarja slabo vzdrževani. Zato bo novogoriška občina pomagala vsem, ki bodo potrebovali finančno ali kakšno drugo pomoč pri odpravljanju posledic burje.

Gasilci še vedno na voljo

Gasilci bodo priskočili na pomoč tudi vsem tistim, ki ne bodo mogli sami odstraniti vreč s peskom, ki so jih z namenom obtežitve položili na strehe. Vreče se namreč razgradijo, pesek pa bi zato lahko zamašil žlebove in tako povzročil nove težave. Prebivalcem svetujejo, naj vreče sami odstranijo, jih izpraznijo in shranijo, če jih bodo v prihodnje še potrebovali.

Pomoč družini brez hiše

Poveljnik občinskega štaba CZ Nova Gorica Stjepan Miškovič je povedal, da se je družina iz Šempasa, ki ji je burja odpihnila polovico montažne hiše, danes vselila v nadomestno stanovanje v Dornberku. Njihovo stanovanjsko hišo bodo v prihodnjih mesecih pomagali obnoviti, delno pa bo denar zanjo prispevala zavarovalnica, saj je bil objekt zavarovan.

Slovenija, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...