Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nova vlada (foto: Izidor Šček)
Nova vlada

FOTO: Kdo so novi ministri in ministrica

Slovenija | 10.02.2012, 16:28

Poslanke in poslanci so na današnji seji potrdili listo kandidatov za ministre, ki jo je v državni zbor vložil mandatar za sestavo nove vlade Janez Janša. Na ministrski listi je enajst moških in ena ženska. Vsi so se v torek in četrtek predstavili pred odbori državnega zbora, ki so njihove predstavitve ocenili kot ustrezne.

Lista ministrov je za potrditev potrebovala t. i. navadno večino glasov, to je večino glasov navzočih poslancev, glasovanje pa je bilo javno. S potrditvijo je Slovenija dobila deseto vlado in drugo vlado, ki jo bo vodil predsednik SDS Janez Janša.

Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi imajo v vladi po dva ministra, SDS pa štiri. Med slednjimi so trije poslanci SDS. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve bo vodil Andrej Vizjak, ministrstvo za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač, ministrstvo za notranje zadeve pa poslanec Vinko Gorenak. Ministrstvo za izobraževanje, kulturo, znanost in šport bo prevzel Žiga Turk.

Predsednik vlade Janez Janša je 53-letni univerzitetni diplomirani obramboslovec. Poslanec državnega zbora je vse od prvih demokratičnih volitev, v prvi slovenski vladi je bil minister za obrambo. Med letoma 2004 in 2008 je bil predsednik vlade in leta 2008 tudi predsedujoči Evropskemu svetu. Predsednik SDS je od leta 1993, družbeno in politično aktiven pa je vse od študijskih let, sprva v okviru tedanje mladinske organizacije (ZSMS). Leta 1988 je bil del četverice aretiranih, katerih aretacija je sprožila množične proteste in oblikovanje Odbora za človekove pravice.

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak © www.dz-rs.si
Andrej Vizjak je 47-letni magister elektrotehnike. V preteklem mandatu je bil poslanec državnega zbora, kamor je bil izvoljen tudi na zadnjih volitvah. Pred tem je bil v Janševi vladi med leti 2004 in 2008 minister za gospodarstvo. Do vstopa v politiko na državni ravni je bil med drugim župan Brežic, državni sekretar za področje zaposlovanja na ministrstvu za delo, še prej pa inšpektor za delo.

Zvonko Černač
Zvonko Černač © ARO
Zvonko Černač je 49-letni univerzitetni diplomirani pravnik. Poslanec državnega zbora je od leta 2004, hkrati pa podpredsednik SDS. V dosedanji karieri je bil med drugim vodja splošne službe v podjetju Postojnska jama, pozneje v. d. direktorja javnega zavoda Kobilarna Lipica. Do izvolitve v državni zbor je vodil postojnski stanovanjski sklad, sicer pa je tudi podžupan občine Postojna.

Vinko Gorenak
Vinko Gorenak © www.dz-rs.si
Vinko Gorenak je 56-letni doktor organizacijskih znanosti. Skoraj 30 let je delal na različnih delovnih mestih v policiji od policista do državnega sekretarja na notranjem ministrstvu. Med letoma 2005 in 2008 je bil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, za poslanca pa je bil prvič izvoljen leta 2008. Od leta 1994 se posveča tudi pedagoškemu delu, saj je na mariborski univerzi izredni profesor za področje upravljanja varnostnih organizacij.

Žiga Turk
Žiga Turk © ARO
Žiga Turk je 50-letni doktor tehničnih znanosti. Vse od leta 1989 je zaposlen na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, kjer je trenutno tudi predstojnik katedre za gradbeno informatiko. Turk je v Janševi vladi leta 2007 na mestu ministra za razvoj nadomestil Jožeta P. Damijana in Andreja Horvata, ki sta odstopila. Turk je eden od pionirjev uvajanja interneta v Sloveniji, bil pa je tudi pobudnik in strokovni urednik računalniške revije Moj mikro.

Janez Šušteršič Lista Virant bo vodil ministrstvo za finance, Senko Pličanič pa ministrstvo za pravosodje in javno upravo.

Janez Šušteršič
Janez Šušteršič © www.dz-rs.si
Janez Šušteršič je 45-letni doktor ekonomskih znanosti. Trenutno je izredni profesor na Fakulteti za management v Kopru, predava tudi na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici in Mednarodni fakulteti za poslovne in družbene študije v Celju. Med letoma 2001 in 2007 je bil direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), oktobra lani pa se je podal v politiko kot podpredsednik Liste Virant.

Senko Pličanič
Senko Pličanič © www.dz-rs.si
Senko Pličanič je 48-letni doktor pravnih znanosti. Trenutno je izredni profesor na ljubljanski pravni fakulteti, hkrati pa direktor Inštituta za javno upravo. Je tudi solastnik zasebnega Inštituta za javno upravo consulting, ki se ukvarja s pravnim svetovanjem. V njem je lastniško in strokovno povezan s pravniškim kolegom Rajkom Pirnatom.

Predsednik SLS Radovan Žerjav bo vodil ministrstvo za gospodarstvo, strankin poslanec Franc Bogovič pa ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Predsednica NSi Ljudmila Novak je prevzela ministrstvo za Slovence v zamejstvu in po svetu, nekdanji član uprave Darsa Aleš Hojs NSi pa ministrstvo za obrambo.

Radovan Žerjav SLS
Radovan Žerjav SLS © Izidor Šček
Radovan Žerjav je 43-letni magister kemijske tehnologije. Nekoč je bil pomočnik direktorja lendavske Nafte in direktor družbe Nafta biodizel. V državno politiko je vstopil leta 2007, ko je na prometnem ministrstvu zamenjal odstopljenega Janeza Božiča. V državni zbor je kot poslanec prvič vstopil po volitvah leta 2008, maja 2009 pa je prevzel še vodenje SLS.

Franc Bogovič
Franc Bogovič © www.dz-rs.si
Franc Bogovič je 49-letni diplomirani kmetijski inženir. Potem ko je bil kar štirikrat izvoljen za župana Krškega, se je temu mestu zaradi nezdružljivosti županske in poslanske funkcije moral po zadnjih parlamentarnih volitvah odpovedati. Pred ustanovitvijo družinskega podjetja leta 1990 je bil zaposlen v podjetju Agrokombinat Krško, po vstopu v politiko pa je vodenje podjetja predal ostalim družinskim članom. Od leta 2004 je tudi podpredsednik Združenja evropskih občin z jedrskim objektom.

Ljudmila Novak
Ljudmila Novak NSi © Izidor Šček
Ljudmila Novak je 52-letna dolgoletna profesorica nemškega in slovenskega jezika, nazadnje je do leta 2004 poučevala v Zavodu za usposabljanje invalidne mladine Kamnik. Leta 2001 so ji občani Moravč zaupali mesto županje, župansko funkcijo pa je opravljala do leta 2004, ko je bila na prvih evropskih volitvah v Sloveniji izvoljena v Evropski parlament. Leta 2008 je postala predsednica NSi, na tem mestu je po izpadu stranke iz parlamenta zamenjala Andreja Bajuka.

Aleš Hojs
Aleš Hojs © ARO
Aleš Hojs je 50-letni univerzitetni gradbeni inženir. Nekdanji član uprave Darsa v času Tomislava Nemca, do razrešitve leta 2006, trenutno vodi odbor NSi za gospodarstvo, v svoji karieri pa je bil med drugim zaposlen na republiški upravi za promet in Vodovodu-Kanalizaciji Ljubljana. Po umiku iz Darsa je velik kritik neplačevanja podizvajalcev, za kar odgovornost pripisuje prav izvajalcem nacionalnega programa izgradnje avtocest.

Ministrstvo za zunanje zadeve bo vodil predsednik DeSUS Karl Erjavec, nekdanji piranski župan Tomaž Gantar pa je kandidat DeSUS za ministra za zdravje.

Karl Erjavec
Karl Erjavec © www.dz-rs.si
Karl Erjavec je 51-letni univerzitetni diplomirani pravnik. Na decembrskih volitvah je bil prvič izvoljen za poslanca, sicer pa stranko DeSUS vodi od maja 2005. Pred tem je bil vodja kabineta varuha človekovih pravic, od leta 2001 do leta 2004 pa državni sekretar za pravosodno upravo na ministrstvu za pravosodje. Po volitvah 2004 je v Janševi vladi prevzel vodenje obrambnega ministrstva, v Pahorjevi vladi pa je bil do odstopa minister za okolje in prostor. Kot je zapisano na spletni strani DeSUS, aktivno govori francosko in angleško.

Tomaž Gantar
Tomaž Gantar © www.dz-rs.si
Tomaž Gantar je 51-letni doktor medicine na področju urologije. Med leti 2000 in 2004 je bil direktor izolske bolnišnice, pozneje nekaj časa vodja kabineta koprskega župana Borisa Popoviča, leta 2006 pa je kot kandidat liste Piran je naš postal župan Pirana. Na lokalnih volitvah leta 2010 mu je spodletelo, saj ga je z 51 odstotki premagal kandidat SD Peter Bossman.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...