Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
"Hvaležen za mamo in očeta" - Civilna iniciativa za pravice družine in otrok pred parlamentom

Podpisi za družinski referendum v državnem zboru

Slovenija | 03.02.2012, 13:21

Zbrani podpisi za razpis referenduma o družinskem zakoniku so v državnem zboru. Zakonodajni veji oblasti jih je točno opoldne predala Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, ki je potrebnih 40.000 podpisov začela zbirati že septembra lani, po večmesečni prekinitvi pa so jih zadostno število imeli 6. januarja.

Zahtevo za razpis referenduma je podpisalo preko 42.000 Slovenk in Slovencev, ki nasprotujejo spornemu družinskemu zakoniku. Zbrane podpise so predstavniki Civilne iniciative državnemu zboru predali točno opoldne. Vodja Aleš Primc je dejal, da iniciativa po dveh letih in štirih mesecih končuje delo v zakonodajnem postopku glede družinskega zakonika.

"Sedaj je družinski zakonik v rokah ljudstva. Državljankam in državljanom v roke polagamo pomen materinstva in očetovstva v slovenski zakonodaji. Mame in očetje se zavedamo, da nas otroci potrebujejo in želimo si, da bi to spoštovala tudi slovenska družinska zakonodaja. Žal družinski zakonik ne spoštuje mame in očeta, zato ga je treba zavrniti na referendumu."

Predajo podpisov so predstavniki iniciative pospremili s pesmijo Starši Toneta Pavčka, ob tem pa so v nebo izpustili deset belih golobov in jih pospremili z besedami: "Naj golobi poneso sporočilo miru, prijateljstva, ljubezni, svobode, spoštovanja in veselja po vsej ljubi Sloveniji."

V iniciativi so tudi že pripravljeni na kampanjo, za katero Primc pravi, da bo "argumentirana, strpna in spoštljiva. Računamo, da bo tudi splošna kampanja takšna." Glede datuma referenduma pa: „Predlagamo, da bi bil referendum 11. marca ali pa na materinski dan, se pravi sočasno z nadomestnimi županskimi volitvami.“ Državni zbor mora datum določiti v naslednjih sedmih dneh, do dneva glasovanja po zakonu ne sme preteči manj kot 30 dni in ne več kot eno leto. Če bo zakonik na referendumu zavrnjen, zakonodajalec leto dni ne bo smel sprejemati zakona z enako vsebino.

Slovenija, Politika, Sociala
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.