Usklajevanja koalicijske pogodbe tudi konec tedna

Politika | 05.01.2012, 20:49

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je v odzivu na predlog mandatarstva ocenil, da je predsednik republike s tem, ko mu je podelil mandat za sestavo vlade, potrdil voljo državljanov, ki so jo izkazali na volitvah. Ob tem je dodal, da je zdaj čas dogovorov in ne iskanja novih razlik. Seja, na kateri bo DZ potrjeval Jankovića za mandatarja, bo po oceni slednjega v torek ali sredo.

Če mu bo uspelo sestaviti vlado, si Janković želi, da bi bila ta strokovna in ekipna, ob tem pa izpostavil, da je z nekaterimi kadrovskimi predlogi, ki so jih podale stranke, ki se z njim pogajajo o koaliciji, "izredno zadovoljen". Povedal je, da so se z nekaterimi o kadrovskih rešitvah celo že uskladili, a ni razkril imen. Na vprašanje, ali namerava katerega od sedanjih ministrov ohraniti tudi v prihodnji koaliciji, pa je odvrnil, da ne ve.

Po besedah Jankovića ni velikih programskih razlik med strankami, ki se pogajajo o vstopu v koalicijo, zato bi bila lahko koalicijska pogodba usklajena že jutri. Strankam SDS, SLS in NSi, ki so možnost vstopa v koalicijo, ki bi jo vodil Janković, zavrnile, pa namerava ta ponuditi sodelovanje pri ključnih programskih točkah. Janković upa, da bo odgovor vseh treh strank pozitiven.

Medtem so se sicer nadaljevala pogajanja med morebitnimi koalicijskimi partnericami - Pozitivno Slovenijo, SD, Listo Virant in tokrat tudi DeSUS. Vodja pogajalske skupine Pozitivne Slovenija Jani Möderndorfer je po usklajevanjih pojasnil, da so se pogovorili, kakšna naj bi bila končna oblika koalicijske pogodbe. Ob tem je poudaril, da je veliko stvari še vedno odprtih, zato bodo z delom nadaljevali.

Vodja pogajalske skupine Liste Virant Janez Šušteršič je dodal, da so pregledali besedilo pogodbe, sedaj pa čakajo na čistopis, v katerem bo pisalo, katere zadeve še vedno niso usklajene. Te stvari bodo nato usklajevali konec tedna. Ob tem je poudaril, da bodo morali z usklajevanji zaključiti še pred začetkom prihodnjega tedna, saj bodo takrat na vrsti organi strank, ki bodo odločali o koalicijskem sodelovanju.

Da bodo glavno besedo sedaj imeli organi stranke, je potrdil tudi generalni sekretar DeSUS Ljubo Jasnič, ki je prav tako prišel na današnji sestanek. Sicer pa Jasnič ocenjuje, da so po tem, kar so danes naredili, blizu dogovora.

 

Politika
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...