Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Mateja Subotičanec (foto: Izidor Šček)
Mateja Subotičanec

Vsaka dobra misel je lahko hrana za volka

Slovenija | 20.12.2011, 14:50

Dragi poslušalci, včeraj je naše prostore obiskal misijonar, Slovenec in hkrati državljan sveta Pedro Opeka. Na Madagaskarju ob prazniku ni daril, kvečjemu kakšen kos kruha ali pest riža več za otroke. To so edina darila. Zato pa imajo čas. In ko danes tožimo in jočemo, kako ni nobenega časa, ponuja lep nasvet: treba si je vzeti čas.

Za premislek. Kajti znotraj nas prebivata dva volka in bitka poteka stalno znotraj vsakega od nas. Dedek je vnučku pripovedoval, kako je en volk hudoben, jezen, nevoščljiv, ljubosumen, žalosten, pohlepen, aroganten, zamerljiv, laže, ima občutek manjvrednosti, ima občutek večvrednosti, je egoističen, lažno ponosen.

Drugi pa je dober, vesel, miren, pomirjujoč, upajoč, ljubeč, spokojen, usmiljen, prijazen, dobronameren, sočuten, radodaren, resnicoljuben, zaupljiv.

Vnuček je o tem razmišljal in potem dedka vprašal: "Kateri volk pa zmaga?"

Dedek je preprosto odgovoril: "Tisti, ki ga hraniš!"

In katerega hranite vi, spoštovani poslušalci? Ti božični prazniki ponavadi prinesejo nekaj topline, nekaj več časa. Po drugi strani pa tudi več stisk in obupa. Neka osamljena gospa v Italiji je svoje premoženje zapustila mačku. Prav ste slišali: 10 milijonov evrov je dobil maček.

Koliko otrok na Madagaskarju ali v Podsaharski Afriki bi lahko imelo obrok na dan za ta denar?

Ko začnem to premišljevati, se mi zdi kriza, o kateri toliko govorimo samo logična posledica tega, da hranimo krvoločnega, nevoščljivega in pohlepnega volka. Zakaj to počnemo? Iz strahu? Gregor Strniša pravi, da je strah najmočnejše orodje v hudičevi delavnici. Pogum izvira iz Boga, strah pa iz hudiča. V današnjem evangeliju med drugim beremo: »Ne boj se, Marija, zakaj milost si našla pri Bogu. Glej, spočela boš in rodila sina, ki mu daj ime Jezus. Ta bo velik in Sin Najvišjega; Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida in bo vladal v Jakobovi hiši vekomaj in njegovemu kraljestvu ne bo konca.« Marija pa je rekla angelu: »Kako se bo to zgodilo, ko moža ne spoznam?« Angel ji je odgovoril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila; in zato bo tudi Sveto, ki bo rojeno, Sin božji. In glej, tvoja sorodnica Elizabeta je tudi spočela sina v svoji starosti; in to je šesti mesec njej, ki se imenuje nerodovitna; zakaj pri Bogu ni nič nemogoče.« Marija je rekla: »Glej, dekla sem Gospodova, zgôdi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje.

Vsaka dobra misel je lahko hrana za drugega volka - spokojnega, dobronamernega, prijaznega in dobrega. Ga bomo pustili spati ali ga bomo ob prazniku vendarle prebudili in ga nahranili?

Slovenija, Naš pogled
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.