Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Benedikt XVI. (foto: ARO)
Papež Benedikt XVI.

Kdor popolnoma zaupa v Božjo ljubezen, vase sprejema Jezusa.

| 18.12.2011, 14:25

Papež Benedikt XVI. je današnje dopoldne posvetil obisku rimskega zapora Rebibbia, kjer se je srečal z osebjem in zaporniki ter vsem spregovoril o neizmerni Božji ljubezni. Opoldne pa je že z okna apostolske palače v Vatikanu nagovoril množico, ki se je zbrala na trgu svetega Petra in po molitvi angelovega čaščenja vsem podelil še blagoslov.

Opoldanski nagovor papeža Benedikta XVI. je osvetlil za sodobni svet aktualno in mnoga vprašanja vzbujajočo temo Marijinega trajnega devištva in hkrati materinstva. Oprt na evangeljski zapis o angelovem sporočilu Mariji, da je izbrana za Mater Božjega Sina, je sveti oče postopno odstiral globoko skrivnost vere v njeno deviško materinstvo.

Spomnil je, da je že prerok Izaija napovedal: „Gospod sam vam bo dal znamenje: Glej, devica bo spočela in rodila sina in mu dala ime Emanuel“ (Iz 7,14). Ta starodavna obljuba se je izpolnila v učlovečenju Božjega Sina. Ne le, da je Marija kot Devica spočela, temveč se je to zgodilo po delu Svetega Duha, to je Boga samega. Človeško bitje, ki je v njenem telesu kot človek zaživelo in raslo, ima svoj izvir in obstoj povsem od Boga. Njen otrok je popolnoma človek, a prihaja od Boga.

Za pravo poznavanje Jezusa je torej bistveno vedeti, da je Marija spočela in ostala devica, saj to razodeva Božjo pobudo in identiteto spočetega otroka. Angel pojasnjuje Mariji: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin“ (Lc 1,35). Marijina deviškost in Jezusovo božanstvo se torej med seboj skladata in podpirata.

Zato je tako pomembno edino vprašanje, ki je zelo vznemirilo Marijo: »Kako se bo to zgodilo, ko ne poznam moža?« (Lk 1,34). V svoji preprostosti je Marija zelo modra, saj ne dvomi o Božji vsemogočnosti, a jo hoče hkrati bolje razumeti. Njeno srce in um sta popolnoma ponižna in prav zaradi njene edinstvene ponižnosti Bog čaka na njen pristanek. Spoštuje njeno dostojanstvo in svobodo. Marijin „Da!“ zajema materinstvo in devištvo in želi, da bi vse njeno bitje bilo v slavo Bogu.

Ob koncu nagovora je papež Benedikt XVI. spomnil, da je Marijin „Da!“ sicer res nekaj neponovljivega, a vendar njegov duhovni pomen zadeva vsakega kristjana. Kdor namreč popolnoma zaupa v Božjo ljubezen, vase sprejema Jezusa in po delovanju Svetega Duha tudi njegovo Božje življenje. In to je skrivnost Božiča, je dejal. Z željo, da bi jo živeli v globokem veselju, je sveti oče sklenil svoj opoldanski nagovor.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.