Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Slovenijo bo pobelil sneg, zimske službe pripravljene

| 16.12.2011, 18:56

Kot kaže, bomo dočakali prvo zimsko pošiljko snega. Po hribih ga bo lahko zapadlo od 15 do 30 centimetrov, morda celo več. Zimske službe so na napovedano sneženje pripravljene.

Dež, ki je zajel večji del države, bo zaradi pričakovane ohladitve v drugem delu noči prešel v sneg. Tako se bo po besedah dežurnega prognostika Andreja Velkavrha meja sneženja marsikje spustila do nižin. A tam bo snega le za vzorec, saj ga bo lahko zapadlo od enega do pet centimetrov. Več ga bo v višjih legah.

Padavine bodo jutri zjutraj ponehale, tudi veter bo ponehal, čez dan bo suho, vendar pretežno oblačno vreme. Hladneje bo, dnevne temperature bodo večina od ena do šest, na Primorskem do 10 stopinj Celzija. Tudi v prihodnjih dneh meteorologi pričakujejo v glavnem suho in bolj hladno vreme. Kot je ob vsem tem še dodal Velkavrh, je vprašanje, ali se bo sneg v nižinah obdržal, saj bodo temperature čez dan nad ničlo, ob koncu prihodnjega tedna pa naj bi se prehodno spet nekoliko segrelo.

Agencija za okolje medtem na svoji spletni strani bolj opozarja na okrepljen jugozahodni veter. Po nižinah osrednje in vzhodne Slovenije bi najvišje hitrosti lahko dosegale od 50 do približno 80, v višjih legah tudi do 100 kilometrov na uro. Po vrhovih Pohorja so možne hitrosti celo do 120 kilometrov na uro.

Zimskih služb sneg ne bi smel presenetiti

Izvršni direktor za vzdrževanje avtocest pri Družbi za avtoceste Matej Malgaj pravi, da je največ snega, približno deset centimetrov, pričakovati na Štajerskem,predvsem na območju Gruškovja in Ptuja. Na Štajerskem imajo na voljo med 65 in 70 vozil oziroma približno 25 plužnih skupin. Glede na podatke, ki jih je Dars prejel od agencije za okolje, manj snega pričakujejo na Gorenjskem in Dolenjskem, približno pet centimetrov. Snežilo naj bi predvsem med polnočjo in tretjo uro zjutraj. Malgaj pričakuje, da bo treba avtoceste splužiti enkrat ali dvakrat.

Tudi dežurna služba direkcije za ceste, ki upravlja glavne in regionalne ceste, je pripravljena na sneženje. Kot piše na svoji spletni strani, imajo koncesionarji na voljo dovolj posipnih materialov, skupaj 53.000 ton soli, naročenih je še 22.000 ton soli. Ta količina naj bi zadoščala za vso zimo. Pri direkciji za ceste še poudarjajo, da so v času priprav pregledali vso opremo za izvajanje zimske službe.

Previdno na cestah

Inštruktor varne vožnje Brane Küzmič ob napovedanem sneženju poudarja, naj se vozniki osredotočijo na vožnjo in razmere na cesti, saj tako vozijo počasneje in lažje predvidijo nevarnost. "Če pa razmišljajo o problemih, o službi in otrocih, nevarnost prej spregledajo," je dodal. Policisti sicer že od začetka cestne zimske sezone opozarjajo na dodatno previdnost voznikov v tem času. Kot piše na spletni strani policije, je treba hitrost vožnje prilagoditi razmeram in povečati varnostno razdaljo. Zaviranje naj bo rahlo in postopno, sprememba vožnje ne sme biti sunkovita. Policisti prav tako poudarjajo, naj vozniki večkrat preverijo, ali na avtomobilu res delujejo vse naprave za osvetljevanje ceste, označevanje vozila in dajanje svetlobnih znakov. Pred vožnjo je treba avtomobil, če je na njemu sneg, očistiti.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...