Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Ustanovna seja državnega zbora 21. decembra

| 16.12.2011, 11:48

Državna volilna komisija je razglasila uradne izide prvih predčasnih državnozborskih volitev v zgodovini države. Poročilo je izročila predsedniku republike Danilu Türku, ki je že sklical ustanovno sejo novega sklica državnega zbora. Ta bo prihodnjo sredo.

Državna volilna komisija je sprejela poročilo o izidu glasovanja na parlamentarnih volitvah, ki so bile 4. decembra. V državni zbor so se uvrstile stranke Pozitivna Slovenija, ki jo bo zastopalo 28 poslancev, SDS s 26-imi poslanci, SD z desetimi, Državljanska lista Gregorja Viranta z osmimi, DeSUS in SLS s po šestimi ter N.Si s štirimi poslanci. Vse ostale stranke parlamentarnega praga niso presegle.

Predsednik komisije Anton Gašper Frantar je poročilo o izidu glasovanja predal predsedniku Türku, ki je ustanovno sejo novega državnega zbora sklical za 21. december ob 10. uri. Udeležbo na volitvah je ocenil kot zelo dobro. Glasovali sta skoraj dve tretjini volilnih upravičencev in Türk meni, da so državljani tako pokazali veliko odgovornost in jasno izrazili svojo voljo. "Državni zbor je tako izvoljen," je ugotovil. Povedal je še, da se bo s sredino sejo začelo delo novega sklica parlamenta. Sam je s podpisom ukaza za sklic te seje opravil prvo formalno dejanje po predčasnih volitvah. Verjame da bo novi sklic državnega zbora "uspel razumeti izzive trenutka in odločati v interesu slovenske države in slovenskega naroda". Türk se je tudi zahvalil Državni volilni komisiji in vsem okrajnim volilnim komisijam, ki so po njegovem "opravile pomembno in zelo korektno delo".

Kakšni bodo nadaljnji postopki?

Na ustanovni seji novoizvoljeni poslanci potrdijo svoje mandate in izvolijo predsednika državnega zbora. Z ustanovitvijo novega državnega zbora bo prenehala mandatna doba starega sklica. A še pred ustanovno sejo mora dozdajšnji predsednik parlamenta sklicati sestanek poslanskih skupin, na katerem se bodo dogovorili tudi o sedežnem redu novoizvoljenih poslank in poslancev v veliki parlamentarni dvorani.

Ker pogajanja o oblikovanju koalicije med verjetnim mandatarjem za sestavo nove vlade Zoranom Jankovićem in morebitnimi koalicijskimi partnericami še potekajo, še ni znano, kdo bo kandidat za to funkcijo. Türk mora ime predložiti v 30 dneh po ustanovitvi državnega zbora in po posvetu z vodji novih poslanskih skupin. Predsednik pravi, da bi morali mandatarja dobiti do novega leta, vlado pa v začetku januarja. Po neuradnih podatkih naj bi Türk pogovore s strankami začel v tednu med božičnimi in novoletnimi prazniki. Predsednika vlade državni zbor voli z večino glasov vseh poslancev, glasovanje je tajno. Novoizvoljeni predsednik vlade mora nato v petnajstih dneh po svoji izvolitvi predlagati imenovanje ministrov.

Državna volilna komisija ustanovila posebno delovno skupino

Do konca januarja pa bo morala posebna delovna skupina državne volilne komisije pripraviti celovito analizo zapletov pri glasovanju v tujini na tokratnih volitvah. Na podlagi te analize naj bi nato pripravili predloge za spremembe zakonodaje, ki so po mnenju članov komisije potrebne, saj se takšne težave z glasovanjem v tujini pojavljajo večkrat. Težava so predvsem prekratki roki.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...