Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež: Pravo veselje je odvisno od našega stika z Bogom

Papež in Sveti sedež | 11.12.2011, 15:50

Papež Benedikt XVI. je na tretjo adventno nedeljo obiskal mlado rimsko župnijo na severovzhodu Rima, kjer je daroval sveto mašo. Ob prihodu je pred župnijsko cerkev posebno pozornost namenil otrokom, ki so mu jih starši z veseljem približali v blagoslov. Sveti oče je tam zbranim zaželel mnogo veselja, ki prihaja od Jezusa, Boga, navzočega v našem srcu. O veselju je nato papež Benedikt XVI. spregovoril tudi pred opoldansko molitvijo z okna apostolske palače na trgu svetega Petra v Vatikanu.

Opoldanski nagovor je sveti oče tudi tokrat oprl na besedila nedeljskega bogoslužja. Spomnil je, da je kristjan v pripravi na Božič poklican še bolj intenzivno kot sicer, živeti v čuječnosti. Današnja nedelja, nas vabi k čuječnosti prežeti z veseljem. Sveti Pavel namreč piše: "Veselite se v Gospodu zmeraj; ponavljam vam, veselite se (Fil 4,4)."

Pravo veselje ni sad zabav in ogibanja našim dolžnostim, temveč je povezano z nečim globljim. Sveti oče ugotavlja, da je v našem hitrem življenjskem ritmu treba imeti tudi čas za počitek in sprostitev, a je vendar pravo veselje odvisno od našega stika z Bogom. Kdor je v svojem življenju srečal Jezusa, doživlja v srcu vedrino in veselje, ki mu ga nihče in ničesar ne more vzeti. In nadaljuje: "Pravo veselje ni neko prehodno razpoloženje in tudi ne nekaj, kar lahko dosežemo z lastnim naporom, temveč je dar, ki so rodi ob srečanju z živo Jezusovo osebo. Njemu v nas samih dajemo prostor in sprejemamo Svetega Duha, ki vodi naše življenje. Prav k temu nas vabi apostol Pavel, ko pravi: „Sam Bog miru naj vas posveti v celoti. In vse, kar je vašega, duh, duša in telo, naj bo ohranjeno neoporečno, dokler ne pride naš Gospod Jezus Kristus (1 Ts 5,23)."

Sveti oče vabi, naj v tem adventnem času okrepimo gotovost, da je Gospod prišel med nas in v nas nenehno poživlja svojo tolažilno, ljubečo in veselo prisotnost. Zaupajmo naj mu. Bog nam je bolj blizu, kot smo mi sami sebi, je dejal (prim. Izpovedi III,6,11). Ob koncu je sveti oče še povabil, naj svojo pot zaupamo Mariji Brezmadežni, ki se je radovala v Bogu svojem rešitelju. Naj vodi naša srca v veselem pričakovanju Jezusovega prihoda in naj to pričakovanje obogatimo z molitvijo in dobrimi deli.

Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je papež Benedikt XVI. prisrčno nagovoril še rimske otroke. V zelo velikem številu so se zbrali na trgu sv. Petra v Vatikanu z željo, da jim sveti oče blagoslovi jaslično figurico Deteta Jezusa. Takole jih je nagovoril: "Dragi otroci, ko boste molili pred svojimi jaslicami, se spomnite tudi name, jaz pa se bom spominjal vas. Zahvaljujem se vam!"

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...