Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Ustavno sodišče še molči glede odločitve o družinskem zakoniku

Slovenija | 10.12.2011, 09:17

Ustavno sodišče je na četrtkovi seji znova obravnavalo zahtevo državnega zbora glede presoje ustavne dopustnosti referenduma o družinskem zakoniku, vendar javnosti o dokončni rešitvi zadeve še ne morejo obvestiti. Generalni sekretar ustavnega sodišča Erik Kerševan tako ni ne potrdil ne zanikal, ali je sodišče o referendumu odločilo.

Po neuradnih podatkih so ustavni sodniki sprejeli odločitev in po nekaterih informacijah naj bi referendum dopustili. Kot je neuradno še izvedela nacionalna televizija, so bili ustavni sodniki pri tem vprašanju precej neenotni, zato je pričakovati tudi ločena mnenja.

Uradnih informacij za zdaj še ni. "O odločitvah ustavnega sodišča je javnost vselej obveščena takoj, ko so za to izpolnjeni vsi predpisani pogoji," je za STA navedel Kerševan in zagotovil, da bo tako tudi v tem primeru. Dodatnih pojasnil ni želel dajati, je pa pojasnil, da si ustavno sodišče zelo prizadeva, da do končne odločitve pride čim prej.

Na ustavnem sodišču so že v sredo poudarili, da je malo verjetno, da bodo končno odločitev, če bo do nje prišlo, sporočili javnosti. Po sprejeti odločitvi morajo namreč pripraviti končno besedilo in morebitna ločena mnenja, odločitev pa mora pred seznanitvijo javnosti podpisati še predsednik ustavnega sodišča.

O morebitnih protiustavnih posledicah odložitve uveljavitve zakona ali njegove morebitne zavrnitve na referendumu so sodniki na zahtevo DZ razpravljali že trikrat, prvič 6. oktobra.

DZ je odločitev o zahtevi za ustavno presojo izglasoval 2. septembra, dan po tem, ko so pobudniki referenduma začeli zbirati podpise. V dveh dneh so jih zbrali več kot 25.000, za razpis referenduma pa jih potrebujejo 40.000. Z vložitvijo zahteve za ustavno presojo se je zbiranje podpisov ustavilo in se bo, če bo sodišče odločilo v prid referendumu, nadaljevalo dan po objavi odločbe v uradnem listu.

V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok upajo, da je ustavno sodišče na prvi seji po volitvah in po skoraj stotih dneh vendarle odločilo in dovolilo družinski referendum. Prepričani so namreč, da sodišče za zavrnitev referenduma nima ustreznih pravnih argumentov. Kot pravijo, tako menijo tudi ugledni pravni strokovnjaki.

V Civilni iniciativi se pripravljajo na torek, 3. januarja, ko bodo, ob pozitivni odločitvi ustavnih sodnikov, ponovno pričeli z zbiranjem podpisov v podporo družinskemu referendumu na upravnih enotah in krajevnih uradih. Vse, ki svojega podpisa še niso oddali, vabijo, da se 3. januarja in naslednje dni "udeležijo praznikov materinstva in očetovstva pred upravnimi enotami in krajevnimi uradi po vsej Sloveniji".

Predlagajo pa tudi, da se družinski referendum izvede sočasno z nadomestnimi županskimi volitvami, ki bodo predvidoma v marcu v več slovenskih občinah. Na ta način bi namreč lahko prihranili veliko denarja, dodajajo.

Slovenija, Politika, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...