Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Terme Olimia bazeni (foto: ARO)
Terme Olimia bazeni

VIDEO: Sklenili mini počitnice Radia Ognjišče

Slovenija | 27.11.2011, 12:00

S slovesno sveto mašo so se dan pred 17. rojstnim dnevom Radia Ognjišče v Termah Olimia sklenile mini počitnice Radia Ognjišče. Več kot 250 poslušalk in poslušalcev ter prijateljev radia se je družilo od petka in si tako nabiralo telesne in tudi duhovne moči.

Tokrat nismo šli tako zelo daleč in tudi ne za tako dolgo, pač pa se je tridnevna dogodivščina z namakanjem v bazenih, s prijetnim druženjem tudi zunaj njih, z dobro hrano in odlično družbo dogajala na slovenskih tleh. V termah, ki že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko vedoželjnih, avanturističnih in kulinarično zahtevnih turistov.


 

Kaj se je dogajalo?

Radijci smo goste začeli sprejemati v petek po 12. uri, prav vsakemu smo segli v roko. Popoldne smo se zbrali pri razmigavanju v bazenu v Termaliji, nato pa pri sveti maši v dvorani Primula v hotelu Sotelia. Po njej smo sodelavci radia Franciju Gostiši, odlikovancu Ministrstva za obrambo z medaljo za hrabrost, ker je na letošnjih radijskih počitnicah z Radijem Ognjišče rešil življenje eni od počitnikark, v zahvalo izročili darilo, ki mu že danes zagotavlja, da se nam pridruži tudi na desetih radijskih počitnicah.

Sveta maša v hotelu
Sveta maša v hotelu © Izidor Šček

Po maši, ki jo je daroval naš urednik msgr. Franci Trstenjak, in večerji je sledilo presenečenje za vse zbrane, koncert Helene Blagne. Če so še popoldne nekateri ugibali, ali gre morda za katero od zvijač in bo pred nas stopil kar vsestranski Marjan Bunič, se je izkazalo, da to ni kakšen hec, ampak Helena Blagne osebno. In navdušila je vse, od prvega do zadnjega. S svojim glasom, toplino, odprtostjo. Mnogi so videli, da ta kraljica slovenskih src stopiti s prestola in brez zadržkov poklepetati prav z vsakim. Priznala je, da je v naši družbi prijetno, da ji ta oseben stik veliko pomeni in da je pravzaprav težje nastopiti na tako intimnem koncertu kot  pred veliko množico. Naši tokratni počitnikarji si bodo to srečanje zagotovo za vedno zapomnili.

 

Helena Blagne za počitnikarje
Helena Blagne med počitnikarji © Alen Salihović

Sobotno dopoldne smo obarvali z zdravstvenimi nasveti gostov, ki sta znani imeni radijskega etra. Direktor Farmedice Robert Terčelj je predaval o zdravem ožilju, sledilo pa je predavanje priljubljene zdravnice Barbare Hrovatin o zdravju srca.

Po kosilu smo naredili nekaj dobrega za naše telo tudi s telovadbo v bazenu, od koder smo se tudi neposredno oglašali v program, zvečer pa je sledila še hrana za duha, večerna sveta maša. Tudi v sobotnem večeru smo prisluhnili glasbi, a tokrat ne „v živo“, pač pa smo se skušali odzvati „Klicu dobrote“, ki je prav ta večer potekal v Celju.

Tudi počitnikarji začeli Slomškovo leto

Msgr. Franci Trstenjak je v nagovoru med sobotno sveto mašo spomnil tudi na začetek Slomškovega leta. Dejal je, da je bil „Slomšek eden najpomembnejših slovenskih narodnih buditeljev in duhovnih preroditeljev, bil eden tistih v naši zgodovini, ki bi bil danes še kako potreben in nujen, da bi se izvili iz ujetosti preteklosti in stopili na pot blagoslovljene prihodnosti.“ V nadaljevanju je še dejal, da je blaženega Slomška vodila preko telesnih moči ljubezen do Boga in do vsakega človeka. „Pri svojem pastirskem delu ni misli nase tudi ne na ozek krog ljudi, ampak na vse, ki jim je bil poslan.“

„Blaženi Slomšek se je dobro zavedal, da je mogoče uspešno voditi zaupano mu ljudstvo k časni in večni blaginji le tako, da se mu evangelij oznanjuje v domačem materinem jeziku. Zato je tako ljubil slovenski jezik in zato je toliko storil za njegov napredek,“ je še povedal msgr. Trstenjak ter dodal, da „naj bo današnji spomin na rojstni dan blaženega Slomška za vse nas spodbuda, da se mu bomo resnično radi zatekali v svojih molitvah in prosilnih vzdihljajih.“

Z nedeljsko sveto mašo pri kateri je msgr. Trstenjak prebral pastirsko pismo ob začetku Slomškovega leta so se sklenile minipočitnice. Program je bil sproščen tako, da smo lahko več časa namenili za spoznavanje in prijetno druženje.

Vrhunec praznovanja 17. rojstnega dne bo v ponedeljek

Mini počitnice pomenijo na nek način tudi del našega praznovanja 17. rojstnega dne. Prvi del praznovanja je bil nedeljski gala koncert, drugi del počitnice, vmes ste na domove dobili tudi revijo PRO, ki lepo dopolni naš jubilej, v ponedeljek, 28. novembra, torej prav na dan 17. obletnice začetka delovanja radia, pa se bomo opoldne, kot je običajno za ta dan, zbrali pri sveti maši v cerkvi Zavoda sv. Stanislava. S sveto mašo se praznovanje še ne zaključi, pač pa se bomo ob 13. uri preselili v dvorano zavoda, torej nadstropje nižje, na veliko predvolilno soočenje, ki ga bosta vodila Alen Salihović in Mateja Feltrin Novljan. Vabilu se je odzvalo 10 političnih strank oz. list, ki se bodo predstavile s pomočjo svojih predsednikov ali podpredsednikov oz. drugih predstavnikov. Soočenje, ki se bo začelo 15 minut čez 13. uro, bomo tudi neposredno prenašali.

Slovenija, Radijski utrip, Srečanja PRO, Dogodki
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...