Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Najverjetnejši mandatar slovenske vlade. (foto: ARO)
Najverjetnejši mandatar slovenske vlade.

Tretjina imen v DZ bo starih, dvakrat več žensk

| 05.12.2011, 16:26

V državnem zboru šestega sklica bo sedem strank. Poslanske mandate so osvojili tudi predsedniki vseh sedmih, 32 imen je starih. Žensk bo 28, kar je dvakrat več kot v minulem mandatu. Značilnost tokratnih volitev je, da prvič velja nezdružljivost poslanske in županske funkcije, zato bodo v 11-ih občinah, katerih župani so bili izvoljeni za poslanca - med njimi je tudi Mestna občina Ljubljana - potekale nadomestne županske volitve.

Seznam novih poslancev je še neuraden, saj se lahko imena po prispelih glasovih iz tujine še spremenijo. Prav tako bo verjetno kdo izmed izvoljenih postal minister v novi vladi, kar pomeni, da bodo v parlament lahko prišla še nova imena.

Veliko „prebežnikov“ na Jankovičevih sedežih

Z Jankovićeve liste so bili izvoljeni Alojzij Potočnik (do zdaj poslanec Zares), slovenjegraški župan in prebežnik iz DeSUS-a Matjaž Zanoškar, Renata Brunskole, Melita Župevc in Janja Klasinc, ki so bile v prejšnjem mandatu poslanke SD. Vrača se nekdanja poslanka Lipe, Barbara Žgajner Tavš, ljubljanski podžupan Janko Möderendorfer, nekdanji novinar Mitja Meršol ter Tamara Vonta, nekdanji košarkar Peter Vilfan in Roman Jakič. Ostali poslanci Pozitivne Slovenije naj bi postali še Alenka Bratušek, Alojzij Potočnik, Alenka Pavlič, Jerko Čehovin, Tina Komel, Lejla Hercegovac, Gašpar Gašpar - Mišič, Maša Kociper, Saša Kos, Maja Dimitrovski, Jožef Kavtičnik, Stanko Stepišnik, Jože Velikonja, Dragan Bosnić, Borut Ambrožič, Darko Jazbec in Branko Ficko.

Izmed SDS-ov 26-ih bo polovica znanih: Janez Janša, Jože Tanko, Branko Grims, Jožef Jerovšek, Vinko Gorenak, Andrej Vizjak, direktor mariborskega KC Gregor Pivec, nekdanji notranji minister Dragutin Mate. V klopeh bodo še nadalje Eva Irgl, Alenka Jeraj, Ivan Grill, Zvonko Černač, Branko Marinič, Marijan Pojbič, Zvonko Lah, Štefan Tisel in Danijel Krivec.

Nova imena so Janšev svetovalec za gospodarstvo Andrej Šircelj, nekdanji direktor SOD-a Marko Pogačnik, Irena Tavčar, Romana Tomc, Janja Napast, Ljubo Žnidar, Mateja Pučnik, Tomaž Lisec in Franc Breznik. Med poslanci tako ne bo Mira Petka.

SD z Borutom Pahorjem ima 10 mest in vsa imena so znana: Samo Bevk, Mirko Brulc, Matjaž Han, Andreja Černak Meglič, Majda Potrata, nekdanji velenjski župan Srečko Meh, Janko Veber, Stane Rozman in dozdajšnji minister Dejan Židan.

Med osmimi poslanci Gregorja Viranta so seveda novi obrazi Bojan Starman, Polonca Komar, Kristina Valenčič, Rihard Braniselj, Katarina Hočevar, Truda Pepelnik in Ivan Vogrin.

Od DeSUS-ovih šestih je poleg Karla Erjavca znan še Franc Jurša. Nova imena so Ivan Simčič, Ivan Hršak, Jana Jenko in Marjana Kotnik Poropat.

Pri SLS-u bodo podaljšali svoj mandat Radovan Žerjav, Franc Bogovič, Jakob Presečnik, Franc Pukšič, Mihael Prevc in Janez Ribič.

Novo Slovenijo bodo zastopali predsednica Ljudmila Novak, nekdanja poslanca Anton Kokalj in Jožef Horvat in novo ime: Iva Dimic.

Dozdajšnja poslanca italijanske in madžarske narodnosti Battelli in Göncz ostajata v parlamentu.

Zanimivosti ob novih poslanskih imenih

Povprečna starost poslank in poslancev, ki so se po še vedno neuradnih delnih izidih uvrstili v državni zbor, je slabih 51 let. Najmlajša je poslanka SDS Janja Napast, ki je stara 26 let, najstarejši pa je poslanec SD Srečko Meh, ki je star 68 let. Najmlajše poslanke in poslance ima Virantova lista, najstarejše pa SD.

V tem mandatu bo v DZ 28 žensk, kar je največ v primerjavi z minulimi mandati in dvakrat več kot v prejšnjem sklicu.

"Zgodovinski dan!", pravi predsednica Ženskega lobija Slovenije Metka Roksandić, ki že več let opozarja na sistemsko nerazumnost volilnega sistema, ki kljub t. i. ženskim kvotam ne zagotavlja spolno uravnotežene politične zastopanosti v političnem hramu. Obenem opozarja, da sistem še vedno ni idealen. Ženske kvote k "emancipaciji" politike po njenih besedah ne pripomorejo dosti.

Nezdružljivost županskega in poslanskega stolčka

11 županov se bo moralo s potrditvijo poslanskega mandata posloviti od županovanja, ker funkciji nista več združljivi. Nadomestne županske volitve se med drugim obetajo v prestolnici, v Slovenj Gradcu, Metliki, Krškem, Železnikih, Destrniku in Dupleku, Mirni peči, Polzeli, Bovcu. Od županskega mesta naj bi se poslovil tudi župan Radeč Matjaž Han, ki je bil za poslanca izvoljen na listi SD.

Urška Hrast, MMC RTVSLO

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.