Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Anketa agencije Odmev (foto: ARO)
Anketa agencije Odmev

Anketa Radia Ognjišče: SDS prepričljivo vodi, v parlament tudi NSi in SLS

Slovenija | 02.12.2011, 12:15

Tudi po anketi, ki jo je za Radio Ognjišče dva dni pred volitvami izvedla Agencija ODMEV, ostaja zmagovalka letošnjih volitev SDS, ki bi jo podprlo 32,6 odstotkov tistih vprašanih, ki se nameravajo udeležiti volitev in so opredeljeni.

Sledi ji Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića z 21,5 odstotno podporo anketirancev. Na tretjem mestu ostaja SD, ki bi jo podprlo 13,2 odstotka anketirancev. Sledijo Državljanska Lista Gregorja Viranta, zanjo bi glasovalo 8,6 odstotkov sodelujočih v anketi , DeSUS za katerega bi se odločilo 6,23 odstotka anketiranih in NSi, ki bi ji anketiranci namenili 5,7 odstotka glasov ter SLS, ki bi jo podprlo 5 odstotkov sodelujočih v anketi. Pod pragom za vstop v parlament bi ostale vse ostale stranke.

Glede na rezultate ankete agencije Odmev, ki smo jo objavili v ponedeljek so pridobile SDS, Pozitivna Slovenija, SD, Lista Gregorja Viranta, SLS in NSi. Nekoliko izgubil pa je DeSUS.

Anketa je bila opravljena med 29. novembrom in 1. decembrom, na zastavljena vprašanja je odgovarjalo 569 anketirancev, 417 anketirancev je potrdilo, da se bodo udeležili volitev; le-te ankete so bile upoštevane v analizi.

In kakšni so bili ponedeljkovi rezultati?

28. november 2011 - Sodeč po anketi, ki jo je za Radio Ognjišče izvedla Agencija ODMEV, bo zmagovalka letošnjih volitev SDS, ki bi jo podprla skoraj tretjina (30,9%) tistih vprašanih, ki se nameravajo udeležiti volitev in so opredeljeni. Sledi ji Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića z 19,8 odstotno podporo anketirancev.

Na tretje mesto se je nekoliko presenetljivo prebila SD, ki bi jo podprlo 12,2 odstotka anketirancev. Sledijo Državljanska Lista Gregorja Viranta, zanjo bi glasovalo 8 odstotkov sodelujočih v anketi, DeSUS, za katerega bi se odločilo 7,6 odstotka anketiranih, NSi bi ji anketiranci namenili 5,7 odstotka glasov ter SLS, ki bi jo podprlo 4,4 odstotka sodelujočih v anketi. Pod pragom za vstop v parlament bi ostale SMS (3,1%), SNS (2%), Zares (0,9%), LDS (0,7%), … Dobra petina anketirancev (21,3%) je bila še vedno neopredeljena, katero stranko bi volila na volitvah.

Anketirance so spraševali tudi o tem, kdo se jim zdi najprimernejši kandidat za predsednika vlade. Tudi tu se je najbolje odrezal Janez Janša, ki ga kot bodočega predsednika vlade vidi 36,8 odstotka opredeljenih anketirancev, sledita mu Zoran Janković (27,4%) in Gregor Virant (10,7%). Aktualnega predsednika vlade Boruta Pahorja je za najprimernejšega kandidata ocenilo 8,9 odstotka opredeljenih anketirancev.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...