Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Vloga za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev (foto: Ana Ovsenik)
Vloga za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev

Centri za socialno delo v pripravah na nove zadolžitve

Slovenija | 23.11.2011, 16:03

Centre za socialno delo z začetkom novega leta čakajo dodatne obremenitve. Z novim zakonom se namreč na njihova pleča prenaša uveljavljanje pravic iz javnih sredstev. Zakon sicer v veljavo stopa s prvim januarjem, a upravičenci lahko vloge oddajo že z začetkom decembra.

Bistvo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev je po eni strani poenostavitev postopka uveljavljanja teh pravic, saj je uvaja novo enotno vlogo. Z njo je mogoče uveljavljati pravico do štipendije, otroškega dodatka, socialne pomoči, znižanega plačila za vrtce, subvencije malice, kosila, najemnine in podobno. Zakon uvaja tudi enotno vstopno točko za uveljavljanje teh pravic – to so centri za socialno delo. Ti se bodo s prvimi vlogami srečali že čez teden dni, z začetkom decembra. Kako se na dodatne obremenitve pripravljajo, smo skušali izvedeti pri posameznih centrih. Po številnih zavrnitvah smo odgovor dobili v Kranju. Direktor Marjan Podbevšek je pojasnil, da je pri njih med večjimi problemi tudi kadrovska stiska. "Same priprave na izvedbo potekajo. V tem trenutku poteka usposabljanje zaposlenih za delo z računalniško aplikacijo, s pomočjo katere bomo centri vložene vloge reševali ter pridobivali manjkajoče podatke od drugih organov, ki bodo podlaga za reševanje vlog. Nekateri centri so kader prezaposlili iz občin, v Kranju pa do tega ni prišlo. Občine so namreč ocenile, da ljudi, ki so doslej delali na tem, potrebujejo."

Izračun, koliko dodatnih uslužbencev potrebuje posamezen center, so naredili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. V Kranju bi jih potrebovali šest. V tem trenutku kot še nekateri drugi centri čakajo na soglasje ministrstva, da jih lahko poiščejo na trgu dela. Ker se prvi december nezadržno bliža pa bodo prve naloge skušali reševati z obstoječimi uslužbenci. "Upam, da bodo vsi uporabniki, ki se bodo oglasili z vprašanji in vlogami, ustrezno oskrbljeni. Zaradi pomanjkanja kadra lahko pride do daljših vrst, zato se uporabnikom že v naprej opravičujemo."

Glede na okrnjene kadrovske vrste nas je zanimalo tudi, kdaj prosilci lahko pričakujejo odločbe. Po zakonskih določilih je to v roku enega meseca oz. v zahtevnejših primerih v roku dveh mesecev po oddaji vloge. Ne glede na to bo pravica upravičencem pripadala od prvega dne naslednjega meseca, ko je bila vloga oddana. "Mi sicer upamo, da bomo s pomočjo računalniške aplikacije in dodatno kadrovsko okrepitvijo kos morebitnim, v tem trenutku še neznanim zapletom. Se pa bomo trudili, da bomo pri delu čim bolj ažurni in da bodo zaostanki čim krajši," je povedal direktor CSD Kranj Podbevšek. Enotna vloga je dostopna na spletni strani resornega ministrstva, v tiskani obliki pa v enotah državne založbe.

Slovenija, Sociala
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...