Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

V Zambiji molitveno bdenje pred pogrebom p. Drevenška

Slovenija | 02.11.2011, 17:08

Zambija se poslavlja od dolgoletnega misijonarja, patra Miha Drevenška. Umrl je v soboto za posledicami srčne kapi, star je bil 65 let. Še posebej žalujejo prebivalci mesta Ndola, kjer je deloval, a njegovo požrtvovalno delo za najbolj uboge ter boj za družbeno pravičnost, dobro vladanje in svobodo medijev bosta ostala v spominu vseh Zambijcev. Njegova duhovna zapuščina ostaja tudi Slovencem.

Številne je smrt patra Miha Drevenška presenetila. Kot piše spletni časopis Times of Zambia, je bil še v petek zvečer na koncertu duhovne glasbe, med katerim je na oder postavil svojo značilno zeleno kapo in tako povabil zbrane, naj darujejo za revne. "Ne morem verjeti, da ga ni več," je dejal njegov velik prijatelj, pater Umberto Davoli. V članku še piše, da so gorečega zagovornika družbene pravičnosti, dobrega vladanja in svobode medijev spoštovali mnogi. A njegova odkritost je šla marsikomu tudi v nos, zato je imel med oblastmi precej sovražnikov. Grozili so mu tako z izgonom iz države kot tudi smrtjo. Kljub temu se ni vdal in se je še naprej vztrajno zavzemal za najbolj ranljive, med drugim je poskrbel za izobraževanje številnih sirot. Times of Zambia patra Drevenška opisuje kot zelo delovnega in praktičnega človeka. V nekem trenutku je popravljal avtomobil ali elektronske naprave, v naslednjem je pomagal pri gradnji hiše. Rad je imel tudi umetnost, še posebej glasbo.

Da pomeni njegova smrt veliko izgubo za Zambijo, je dejal predstavnik ene od organizacij, ki zagovarja spoštovanje človekovih pravic, Gerald Mutelo. Kot je dejal, se ga spominjajo po njegovem boju za demokracijo. Direktor Državljanskega foruma Simon Kabanda slovenskega misijonarja medtem opisuje kot nesebičnega človeka, ki je brez strahu opozarjal na revščino.

"Kolikor sem sledil in videl njegovo delo, lahko rečem, da je bil tako zagnan, da je bilo včasih že skoraj preveč. Zadal si je neke cilje in jih vedno dosegel. Vsi njegovi projekti so uspeli, ker je za njih delal z dušo in srcem," je v pogovoru za naš radio povedal župnik v Vidmu pri Ptuju, pater Tarzicij Kolenko.

Popoldne je bila namreč v rojstni župniji patra Drevenška maša zadušnica, somaševanje  je vodil nadškof Franc Kramberger. Med drugim je o pokojnem misijonarju v nagovoru povedal: „Ne moremo odpreti njegove življenjske knjige, ki se je v soboto zaprla v Zambiji. Lahko pa preberemo tisto, kar je napisano na zunanji strani knjige, kar vidi naše oko in spoznava naš razum. Pred 65 leti se je rodil v tej župniji, v vasi Pobrežje. V domači, globoko verni družini je dobil življenjsko popotnico, ki jo je nosil s seboj kot dragoceno dediščino, plemenitost, poštenost, skromnost, preprostost, požrtvovalnost, predvsem pa vero, kot luč, ki je razsvetljevala njegovo življenjsko pot. To so bile poteze njegove osebnosti.“ Po Krambergerjevih besedah lahko za duhovniški poklic patra Drevenška lahko rečemo, da se je uresničil tisti odlomek evangelija, ki ga beremo na godove svetih misijonarjev: „Kako je Jezus stopil v Petrov čoln ob Genezareškem jezeru in velel Petru, naj odrine malo od obale, da je lahko iz Petrovega čolna učil množico ljudi, ki so stali ali sedeli ob obali. In ko je nehal govoriti in učiti, je rekel Petru 'Odrini na globoko, na odprto morje, in tam naj učenci vržejo mreže na lov'.“

V cerkvi svetega Vida pri Ptuju so se svojega rojaka spomnili tudi včeraj z molitvijo rožnega venca, izbrano besedo in pesmijo. "Vedno, ko je prihajal, je bil za nas praznik. Vedno smo bili veseli, ko smo videli njegov zeleni klobuk, saj smo takrat vedeli, da je Miha doma," je še dejal pater Kolenko.

Patra Miha Drevenška bodo pokopali jutri v Zambiji. Krsto z njegovimi posmrtnimi ostanki so popoldne prepeljali v frančiškanski center v mestu Ndola, kjer je deloval. Tam se od njega poslavljajo verniki in vsi, ki so ga poznali. Pred pogrebom so v cerkvi pripravili bdenje z molitvijo in pesmijo. V imenu slovenske minoritske province se spominskih slovesnosti udeležuje provincial p. Milan Kos.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...