Marko ZupanMarko Zupan
Pevke z Dobrave (foto: Vesna Sever)
Pevke z Dobrave

Skupaj zdaj prišli smo mi, 1. del

Slovenija | 29.10.2011, 18:00

Oddaja iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te je prinesla prvi del regijskega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž od Celje do Koroške, ki je bilo 21. oktobra v Dobrni.

Prireditev je pripravil Javni Sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Celje. Na srečanju se je zbralo 16 skupin, ki gojijo in ohranjajo domače petje in godčevstvo. Izbrane skupine so se predhodno predstavile na območnih srečanjih v Laškem, Josipdolu, Rogatcu, Mariji Reki, Žičah, Šmartnem ob Paki.

Po načinu petja smo slišali primere triglasnega petja, ki je danes na Slovenskem najbolj razširjeno. Vsebinski izbor pesmi pa je prinesel pripovedne, obredne, nabožne, ljubezenske, vojaške, šaljive pesmi in zdravice.

V sobotni oddaji smo slišali pevke iz Dobrne, pevce Folklornega društva Brusači iz Radeč, pevke z Dobrave, družino Miklavž iz Mislinje, pevce iz Šentruperta nad Laškim, pevke Treh vasi iz Šempetra ter pevce in godca s Prevorja na Kozjanskem.

Ostalim nastopajočim v Dobrni bomo dali prostor v prihodnji oddaji.

Vabljeni k poslušanju.

Pevke Treh vasi iz Šempetra
Pevke Treh vasi iz Šempetra © Vesna Sever

Pevci s Prevorja na Kozjanskem
Pevci s Prevorja na Kozjanskem © Vesna Sever Borovnik; Pevci s Prevorja na Kozjanskem

Pevci iz Šentruperta nad Laškim
Pevci iz Šentruperta nad Laškim © Vesna Sever

Pevci FD Brusači iz Radeč
Pevci FD Brusači iz Radeč © Vesna Sever

Družina Miklavž iz Mislinje
Družina Miklavž iz Mislinje © Vesna Sever

Bogdan Vodeb in Drago Žekar s Prevorja
Bogdan Vodeb in Drago Žekar s Prevorja © Vesna Sever

Slovenija, Oddaje
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...