Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Vplivna verstva sveta

Radijski utrip | 23.10.2011, 04:59

V prihodnjih dneh bo v Assisiju svetovno medversko molitveno srečanje. Srečanje 27. oktobra bo v Frančiškovem mestu v spomin na 25. obletnico svetovnega dneva molitve za mir. Dan premišljevanja, dialoga in molitve za mir in pravičnost v svetu bo potekal pod geslom Romarji resnice, romarji miru. Tiskovno društvo Ognjišče pa vam ob tej priložnosti ponuja knjigo Vplivna verstva sveta.

V vsej zgodovini so si verstva prizadevala podati ljudem odgovore na najgloblja življenjska vprašanja, tolažbo v časih trpljenja in spoznanje resnice. Veliko jim je skupnega, vendar pa se verstva tudi močno razlikujejo med seboj, saj so se oblikovala v zelo raznovrstnih zgodovinskih razmerah, prostorih in narodnih skupnostih.

Knjiga vas popelje skozi dvanajst najvplivnejših verstev na svetu: krščanstvo, judovstvo, islam, budizem, hinduizem, zaratustrstvo, bahajstvo, sikhovstvo, konfucijanstvo, daoizem, šintoizem, džainizem. Omogoči vam vpogled v nastanek, vsebino, obrede in pravila verstev. Besedilo ponazarjajo zgovorne dokumentarne fotografije in posnetki umetniških del. Predstavlja nam zgodovino in najpomembnejše osebnosti posameznega verstva. Priročnik je odlična osnova za preučevanje verstev in tudi dober vir temeljnih podatkov in pojasnil.

Katoliška Cerkev ne zameta ničesar od tistega, kar je v verstvih resničnega in svetega. Z odkritosrčno spoštljivostjo gleda na one načine delovanja in življenja, na ona pravila in nauke, ki se sicer v mnogočem razlikujejo od tistega, česar se sama drži in uči, a neredko odsevajo žarek Resnice, ki razsvetljuje vse ljudi. (N 2)

VEČ

Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...