Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Vesna Sever Borovnik (foto: ARO)
Vesna Sever Borovnik

Bog je ustvaril zemljico

Slovenija | 15.10.2011, 18:00

Za sobotno oddajo iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo izbrali nekaj skupin, ki ohranjajo tradicijo družinskega petja.

Različni družinski sestavi; bratje in sestre, bratranci, družine z več otroki, starejši, pa tudi mladi nastopajo na različnih koncertnih odrih in prireditvenih prostorih, že tradicionalno pa se pevske družine predstavljajo tudi na srečanjih z dolgoletno tradicijo v Andražu pri Polzeli in Mozirju.

S pesmijo smo se najprej podali v Dobrepoljsko dolino. V družini Kralj v Zagorici, po domače pri Vintarjevih, je že več desetletij pravo pevsko gnezdo, saj je pevsko izročilo moč slediti skozi več rodov iste družine. Slišali smo ohcetni napev Pa je b'la ohcet v Kan'galileji, sestra in brat Ančka Lazar in Ivan Kralj sta zapela nabožno pesem, v napevu Nevesta le jemlji slovo pa sta se oglasili sestri Marija Erčulj in Ančka Lazar.

V Zagorici je doma tudi družina Erčulj; oče Lojz, mama Darja in hčere; Ana, Lucija, Zala in Klara.

Fantje s Preske nad Boštanjem so se oglasili z napevoma Zdaj smo se skupaj zbrali in Pa bom šel na planince. V skupini se družijo bratje in polbratje. Pevce odlikuje triglasno fantovsko petje in stopničasta intonacija.

V oddaji smo slišali še sestre Jakob iz Zavrha pri Dobrni, družino Repenšek iz Mozirja, sestre in brata Ulaga iz Rečice pri Laškem, sestre iz Orehovca pri Razborju, sestre Kopinske iz Cirkulan, sklenili pa so jo pevci Folklornega društva Rožmarin iz Dolene, ki jo v glavnem sestavljajo brat in sestre Vidovič, doma iz bližnjega zaselka Vildona.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...