Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Maribor bo 22. oktobra gostil že jubilejni 10. Ritem Duha

Slovenija | 19.10.2011, 23:08

Maribor bo v soboto, 22. oktobra 2011 že desetič gostitelj največjega slovenskega festivala sodobne krščanske glasbe Ritem Duha. V tekmovalnem delu, ki se bo začel v športni dvorani na Vrbanski ob 19.30 in ga bo neposredno prenašal Radio Ognjišče, se bo predstavilo enajst skladb. Na minulih devetih Ritmih Duha se je predstavilo sto skladb, mnoge med njimi so mladi vzeli za svoje.

 

Žirija pred izbora festivala Ritem Duha 2011, ki so jo sestavljali Ivan Hudnik, Miha Turk, David Veber, Marjan Bunič, Rafo Pinosa in Tadej Sadar so v prostorih Radia Ognjišče v začetku junija izbrali enajst tekmovalnih skladb.

Začetki festivala segajo v leto 2002, ko so ga soorganizirali društvo dr. Antona Murka, Hoče, Salezijanski mladinski center Maribor in Radio Ognjišče. Že po prvem festivalu, ki je potekal še pod imenom „Festival duhovne ritmične glasbe“, sta do danes organizatorja dva, Salezijanski mladinski center Maribor in Radio Ognjišče, festival pa je dobil tudi ime: „Ritem Duha.“

Festival ima tri pomembne vidike: v slovenski prostor prinaša nove avtorske popevke, ki imajo duhovno vsebino, povezuje avtorje tovrstne glasbe, ki delujejo v slovenskem prostoru in združuje mlade in manj mlade poslušalce te glasbe z vseh koncev Slovenije.

Letos bomo v tekmovalnem delu slišali enajst izbranih izvajalcev, ki se bodo na odru predstavili po naslednjem vrstnem redu:

1 Marjetka Žogan - Naj te spozna in vzljubi preko mene
2 Odsev - Nekaj več
3 Johnny Bravo - Ljubezen je treba živeti
4 Sij - Hrepenenje
5 Voces - Postavimo temelje v mladosti
6 Leriduss - Poglej
7 projekt Canta! - Visoka pesem
8 Petra Stopar - Kako preprosto
9 Vocabella - Razlij ljubezen
10 Ana Gabršček - Naj te spozna in vzljubi preko mene
11 Meta Horvat - Moj psalm

Odlomke refrenov sodelujočih popevk in več o festivalu ter spremljevalnih dogodkih lahko preberete na spletni strani festivala.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...