Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Pevke iz Logarovcev (foto: Vesna Sever)
Pevke iz Logarovcev

Pevke iz Logarovcev

Slovenija | 08.10.2011, 17:58

Redna tedenska oddaja iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te je znova prinesla terenske posnetke iz Prlekije. Predstavili smo pevke iz Logarovcev.

Skupina v organizirani obliki deluje od leta 2004 znotraj Društva upokojencev Križevci. Frančiška Rakoša, predstavnica Društva upokojencev Križevci, je povedala, da so v društvu, ki šteje čez 400 članov, zelo aktivni. V njem deluje več skupin; poleg pevk ljudskih pesmi, še folklorna skupina, rekreacijska skupina, kartanje, pikado, šah, imajo tudi svoj konjeniški klub ... Vsi člani se radi družijo in udeležujejo skupnih izletov.

Pevke iz Logarovcev so Zofija Stanjko, Jožefa Vidmar, Vida Štuhec, Frančiška Štuhec, Angela Sodec in Frančiška Žnidarič. Redno sodelujejo na prireditvah v domačem kraju ter srečanjih pevcev ljudskih pesmi in godcev. Trikrat so bile izbrane za nastop na regijskem srečanju pevcev in godcev. Pred leti so izdale prvo zgoščenko. Pojejo triglasno, kot je značilno za Prlekijo, njihov pesemski repertoar pa je vsebinsko podoben osrednjeslovenskemu.

Kraj Logarovci, ki sodi v občino Križevci pri Ljutomeru, leži med Ljutomerom in sedanjim Svetim Jurijem. Vas leži med rekama Lipnico in Ščavnico. Ker sta poplavljali in uničevali pridelke, so leta 1972 zgradili umetno jezero - Gajševsko jezero. V vasi imajo nekaj velikih kmetov, saj prevladujeta kmetijstvo in živinoreja, pa tudi obrtnikov. V kraju ni vrtca, šole, trgovine, zdravstvenega doma in cerkve. Vse to imajo v Križevcih. Logarovci naj bi dobili ime po logu, gozdu, ki so ga ljudje počasi izsekali in se tam naselili.

Prlekija leži v severovzhodni Sloveniji, med rekama Dravo in Muro in zavzema gričevnat svet Slovenskih Goric in pomurske ravnice. Ljutomer, Lotmerk po domače, pa je njegovo središče. Prepoznavno kulinarično podobo njihovega kraja sestavljajo prleška tűnka, prleška gibanica – povitica in žganci (»ožejni« - krompirjevi in koruzni), pripravljeni na različne načine ter zelo dobro prleško vino.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...