Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Alojz Lah (foto: ARO)
Alojz Lah

Naš gost - Alojz Lah

| 08.10.2011, 18:50

Te dni se v Komendi odvija letošnji jesenski kmetijski sejem. Mnogi, predvsem tisti, ki sejemski živ žav bolj poznajo, vedo, da je duša tega dogajanja že vse od začetka podjetnik Alojz Lah, ki se je pred zdaj že veliko leti, še z nekaj drugimi podjetniki odločil, da bo v Komendi poskušal pognati sejemsko dogajanje, predvsem na področju predstavitve kmetijske tehnike. Alojza Laha smo gostili v tokratni oddaji Naš gost.

Odraščal je na kmetiji svojih staršev, tudi sam je nameraval nadaljevati s kmetovanjem, po izgubi precejšnjega dela najboljših obdelovalnih površin na kmetiji, pa je začel razmišljati, kako naprej. Osiromašena kmetija namreč ni več omogočala preživetja, zato se je odločil za obrt in odprl kovaško delavnico. Izdeloval je različne prikolice, traktorske priključke za poljedelstvo, platišča za viličarje in druge težke stroje, ter sodeloval s številnimi takratnimi tovarnami po celi Jugoslaviji.

Po osamosvojitvi je večina teh poslovnih vezi propadla, velike težave so pomenile nikoli neplačane pošiljke strojev in sestavnih delov, ki so jih prevzela podjetja, ki so kasneje propadla. To so bili težki časi, pa vendar mu je s trdim delom in preusmeritvijo v predelavo plastike in še nekatere druge dejavnosti, pa tudi zasnovanjem servisa kmetijske mehanizacije in kmalu tudi zastopanjem različnih proizvajalcev, uspelo poslovanje ohraniti in kasneje tudi razširiti.

Alojz Lah je ponosen na svoje otroke, ki vsak na svoj način nadaljujejo z njegovimi prizadevanji. „Vesel sem, da ta tradicija gre naprej in bo šla naprej tudi ko mene več ne bo... Rad jim pomagam, tako kot bi bil še zmeraj 50 let star, vsak dan od 6.00 zjutraj do 19.00 zvečer delam in to me gor drži...“

Posebej veliko ljubezen pa goji do konj. Z njimi je rasel na kmetiji, kasneje, ko se je povsem posvetil obrti, je sicer konje prodal, je pa že od vsega začetka sodeloval pri Konjeniškem klubu v Komendi in tam, skupaj z mnogimi prizadevnimi člani, pustil velik pečat. S kasaštvom se je in se še ukvarja ljubiteljsko, zelo ponosen pa je bil na svojega prvega konja, ki je dosegel velike uspehe na tekmovanjih tako doma kot tudi v tujini. Za kasaštvo je navdušil tudi otroke, posebej pa je vesel zelo dobrega podmladka v konjeniškem klubu, ki je po uspehih na drugem mestu v Sloveniji.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...