Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Vabljeni na romanje v Indijo

| 04.10.2011, 09:49

V spremstvu agencije Trud in Radia Ognjišče in pod duhovnim vodstvom našega glavnega in odgovornega urednika g. Francija Trstenjaka, boste romali po središčih krščanstva in obiskali: Kalkuto - mesto bl. matere Terezije; grob sv. Tomaža v Madrasu; Vaillankani - Vzhodni Lurd ter Goo z grobom sv. Frančiška Ksaverija. Romanje bo potekalo od 4. do 14. februarja 2012.

1. dan: Ljubljana-Benetke-Frankfurt-Kalkuta

Zgodaj zjutraj se z avtobusom odpeljemo do beneškega letališča in preko Frankfurta poletimo v Indijo. Naš prvi cilj v tej mogočni deželi je Kalkuta, mesto matere Terezije, kamor prispemo malo po polnoči. Prevoz do hotela in nočitev.

2. dan: Kalkuta

Kalkuta, kjer se mešata podoba kolonialne Evrope iz 19. stoletja in vrvež milijonskega velemesta, je povezana z mnogimi pomembnimi imeni. Za nas je najpomembnejša zavetnica najrevnejših in najbolj odrinjenih, blažena mati Terezija, ki je največji del svojega poslanstva opravila prav v tem mestu med gobavci in drugimi reveži, brezdomci, otroki in ostarelimi. S Kalkuto je neločljivo povezano tudi ime največjega indijskega pesnika Rabindranatha Tagoreja, ki je za svojo brezčasno literaturo in ustvarjanje prejel tudi Nobelovo nagrado. Med ogledi bomo spoznali cerkev v Bandelu, ki so jo Portugalci postavili leta 1660. Obiskali bomo gotsko katedralo sv. Pavla, videli pa bomo tudi spomenik v čast angleški kraljici Viktoriji. Seveda pa bomo največ časa posvetili spominu na mater Terezijo in obiskali kraje, kjer je z bolniki in reveži preživela največ časa. Večerja in nočitev.

3. dan: Kalkuta-Madras

Dopoldan poletimo na jug Indije, v Madras, nekoč eno od najpomembnejših pristanišč različnih kolonialnih sil v Indiji. Po pristanku ogled mesta. Poleg trdnjave je ena od osrednjih znamenitosti v mestu katedrala sv. Tomaža, ki je ena od samo treh cerkva na svetu, kjer so pokopani Kristusovi apostoli (poleg sv. Petra v Rimu in sv. Jakoba v Composteli). Večerja in nočitev.

 

4. dan: Madras-Mahabalipuram-Auroville-Pondičeri

Zjutraj nas čaka prijetna vožnja do obmorskega mesteca Mahabalipuram, kjer začnemo spoznavati arhitekturno zgodovino južnoindijskih templjev. Tu najdemo nekaj prvih primerov dravidske kulture, ki so zaščiteni z Unescovo listino o svetovni kulturni dediščini. Nato se na kratko ustavimo v Aurovillu, kjer v nekakšni komuni živijo ljudje z vseh koncev sveta in vsak po svoje prispevajo k blagostanju skupnosti. Popoldne prispemo v Pondičeri, prijetno mestece s promenado ob morju, kjer se radi sprehajajo in posedajo domačini, na njih pa gleda in jih opazuje kip očeta naroda, Mahatme Gandija. V mestu je še vedno čutiti francoski šarm, saj je bil Pondičeri dolgo francoska kolonija. Večerja in nočitev.

5. dan: Pondičeri-Triči-Vaillankani

Dopoldne obiščemo Triči, kjer si bomo ogledali mogočno trdnjavo Rock Fort in se povzpeli na njen vrh. Od tu se nam bo odprl lep pogled na mesto pod nami, zaslutili bomo tudi že obrise največjega tempeljskega kompleksa v Indiji, Srirangama. Sprehod med posameznimi deli tega kompleksa je kot potovanje v zgodovino hinduizma. Po ogledih nadaljujemo potovanje v Vaillankani, katoliško središče Indije. Večerja in nočitev.

 

6. dan: Vaillankani-Madras

Dan bomo namenili obisku in molitvi v tem velikem Marijinem središču, ki ga vsak dan obišče ogromno vernikov. Kljub temu vlada v tem romarskem kraju posebna spokojnost. Vaillankaniju pravijo tudi Vzhodni Lurd, z gradnjo prve cerkve na tem kraju pa so pričeli Portugalci, potem ko so se na Marijino priprošnjo rešili iz hudega viharja na morju. Cerkev je leta 1962 papež Janez XXIII. posvetil v baziliko. Zvečer nas čaka vlak in nočna vožnja nazaj v Madras, večerja bo na vlaku.

7. dan: Madras-Goa

Zjutraj prispemo v Madras, od koder zgodaj popoldne poletimo na zahodno stran južne Indije v Goo, nekdanje pomembno trgovsko in pristaniško mesto ob Indijskem oceanu. Večerja in nočitev.

8. dan: Goa

Goa je najmanjša od 25 dežel, ki tvorijo Indijo. Velika je za petino Slovenije, leta 1510 so jo odkrili Portugalci in na njenem območju vzpostavili postojanko, da bi prevzeli kontrolo nad morskimi potmi, po katerih so v Evropo prevažali začimbe iz Vzhoda. Konec 16. stoletja je Goa doživela pravi razcvet in postala vzhodna prestolnica portugalskega imperija. Po bogastvu, arhitekturi ter načinu življenja se je Goa kosala celo z Lizbono. Duh Portugalcev je še vedno močno prisoten, predvsem v njenih prebivalcih, ki so prijazni in sproščeni. Portugalci so zgradili številne cerkve, mnoge med njimi bomo spoznali tudi mi. Najbolj poznana med njimi je bazilika Bom Jesus, kjer so shranjene relikvije sv. Frančiška Ksaverija, tudi zavetnika Goe. Spoznamo katedralo, ki velja za največjo cerkev v Indiji, cerkev sv. Frančiška, škofovsko palačo in druge. Večerja in nočitev.

9. dan: Goa

Dan je namenjen počitku v hotelu ob morju, na voljo pa bodo številni zanimivi izleti v okolico. Večerja in nočitev.

 

10. dan: Goa-Bombay

Dopoldan še nekaj prostega časa, nato pa odhod na letališče in polet proti Bombayu. Popoldan kratko spoznavanje mesta, kjer posnamejo največ več filmov na svetu. Po poslovilni večerji se odpravimo na letališče in se pripravimo za let proti domu.

11. dan: Bombay-Frankfurt-Trst-Ljubljana

Polet v Frankfurt ter nadaljevanje poti do Trsta, od koder se zgodaj popoldne vrnemo v Ljubljano.

Prijave in rezervacije na agenciji Trud
01 3602820.

CENA: 2.390 evrov (najmanj 35 potnikov),

2.450 evrov (najmanj 30 potnikov),

2.490 evrov (najmanj 25 potnikov),

2.540 evrov (najmanj 20 potnikov),

2.590 evrov (najmanj 15 potnikov);

VKLJUČUJE: mednarodni letalski prevoz, letališke pristojbine, prevoz do letališča in nazaj, notranje lete Kalkuta-Madras, Madras-Goa, Goa-Bombay, prenočevanje v hotelih 4****, polpenzione po programu (zajtrki, večerje), vse lokalne prevoze z avtobusom in spalnim vlakom, oglede in vstopnine, urejanje vizuma, slovenskega vodiča in duhovno vodstvo, zdravstveno zavarovanje;

OBVEZNO DOPLAČILO: napitnine 50 evrov (vodiču na poti);

DOPLAČILO PO ŽELJI: enoposteljna soba 335 evrov;

VIZUM: je vključen v ceno. Ob prijavi morate oddati fotokopijo potnega lista. Najkasneje dva tedna pred odhodom potrebujemo potni list, dve fotografiji in izpolnjen obrazec;

PLAČILNI POGOJI: 30% akontacije ob prijavi, preostalo lahko na obroke;

SPLOŠNI POGOJI so sestavni del programa in so na voljo v poslovalnici.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...