Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Fantje od Male Nedelje (foto: Vesna Sever)
Fantje od Male Nedelje

Fantje od Male Nedelje

Slovenija | 02.10.2011, 09:04

Redna tedenska oddaja iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te je prinesla terenske posnetke iz Prlekije. S pesmijo so jo v ubranem večglasju pletli Fantje od Male Nedelje, z vižami pa jo je dopolnil Tadej Murkovič iz Bodislavcev, študent etnologije in kulturne antropologije.

Kraj Mala Nedelja leži v osrčju Prlekije. Prvič se omenja leta 1441. Ime naj bi nastalo po cerkvi sv. Trojice, ki naj bi bila zgrajena že v 9. stoletju na temeljih nekakšnega templja poganskega, slovanskega boga. Cerkvici so rekli "Marija v hrastju", ker je bila posvečena Devici Mariji, vse okrog pa so rasli mogočni hrasti. Zgraditi naj bi jo dal slovanski knez Pribina svojim zvestim plemičem slovanskega rodu, na katere spominjajo tudi imena vasi. Cerkev sv. Trojice pri Mali Nedelje je grajena v gotskem slogu in stoji na nadmorski višini 279 m, od koder se v lepem vremenu razprostira lep razgled vse do Razkrižja, Lendavskih goric, Murske Sobote, goričkega dela Prekmurja in Pohorja. Mala Nedelja je fara, ima dve krajevni skupnosti (Malo Nedeljo in Radoslavci), sodi v občino Ljutomer in obsega deset vasi: Precetinci, Radoslavci, Godemarci, Bodislavci, Moravci, Drakovci, Bučkovci, Sitarovci, Kuršinci in Mala Nedelja. Glede na velikost župnijskega okoliša ima Mala Nedelja veliko število sakralnih znamenj; 15 kapelic, 27 vaških križev in 3 kužna znamenja, ki spominjajo na kugo v 17. stoletju.

Tadej Murkovič
Tadej Murkovič © Vesna Sever - Tadej Murkovič

Zgodovino Male Nedelje nam je podrobno predstavil duša skupine Fantov od Male Nedelje, Ludvik Rudolf. Svoje 30-letno raziskovalno delo je zbral v monografiji Nekaj besed o Mali Nedelji in njenih ljudeh. V skupini, ki v organizirani obliki deluje od leta 1989, pojejo še Tonček Ritonja, Franc Bitežnik, Peter Domiter in Andrej Tancoš. Ohranjajo triglasno fantovsko petje z glasovi, ki jim po domače pravijo „naprej“, „prek“ in bas. Obudili so tudi koledniške obhode za novo leto. Trikrat so bili izbrani na državno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž. Srečanja pevcev in godcev pa pripravljajo tudi sami.

Sobotno oddajo, ki so jo s pesmijo pletli Fantje od Male Nedelje, je z vižami dopolnil Tadej Murkovič iz Bodislavcev, študent etnologije in kulturne antropologije, vnet zbiralec in zapisovalec vsega, kar je povezano z glasbo, s plesom, pesmijo ter šegami in z navadami v Prlekiji.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...