Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Franc Kuzma: Pomembna je vsaka malenkost

| 01.10.2011, 18:48

V prvi oktobrski oddaji Naš gost smo spoznali podjetnika, inovatorja, svetovno priznanega izdelovalca vrhunskih gramofonov ter ročic, Franca Kuzmo. Kot se za radio spodobi, tudi mi strmimo za dobrim zvokom in je bilo tako le vprašanje časa, kdaj bomo potrkali tudi na njegova vrata.

Zanimanje za zvočno sliko

Vse izhaja iz zanimanja za glasbo, pravi Franc Kuzma. V letih njegove mladosti je bila glasba, ki so jo takrat poslušali, nedosegljiva. Šlo je večinoma za tuje avtorje in ansamble, ki so se jim lahko približali le s poslušanjem plošč. Tako so začeli odkrivati zvok prek zapisov in kmalu spoznali, da

se lahko to glasbo sliši na boljši ali slabši način. Iskali so možne poti, preko katerih so lahko slišali podrobnosti in se s tem čimbolj približali glasbi.

Merilo je živa glasba

In ne, kot dodaja Franc Kuzma, na primer ansambel, ki ima na koncertu slabše ozvočenje. Merilo so akustični instrumenti. Temu izvirnemu zvoku se potem skušamo tudi doma čimbolj približati in premikamo meje zmožnega. Vsak ima možnost slišati razliko. Zaznamo, kdaj je glasba mehka in sproščujoča. Drugo pa je slišati detajle in iskati rešitve, kaj se lahko še izboljša. Te stvari pa včasih stanejo veliko denarja in človek kmalu ugotovi, da si mora postaviti neko mejo. V življenju je namreč marsikaj, kar nas še zanima.

V iskanju dobrega zvoka

Osnova je približati se dobri akustiki z zvočniki, ojačevalniki, kabli in izvori glasbe, v našem primeru je to seveda gramofon. Skupek dobrih komponent, ki jih potem med seboj usklajujemo in dopolnjujemo. Ljubitelji glasbe se poglobimo tudi v prostor, v izbiro kablov, stojal in ostale fine nastavitve. Podrobnosti, ki jih „audio“ navdušenci dobro poznamo. Ljubitelji glasbe, ki jih to ne zanima, pa se nam lahko tudi smejijo in si mislijo, saj ste nori. Vse stvari so ali pa niso pomembne, toda, ko greš v vrhunsko produkcijo je pomembna vsaka malenkost.

 

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...