Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Nadškof Anton Stres (foto: ARO)
Nadškof Anton Stres

Nadškof Stres daroval mašo za padle v vojni za Slovenijo in žrtve vojn

Slovenija | 28.10.2011, 18:45

Pred dnevom vseh svetih so se ponekod po državi za začele komemoracije in polaganja vencev pred spominska obeležja. Med drugim so slovesnosti danes potekale na Teharjah, v starem Pisku v Celju ter pri spomeniku generala Maistra pred ministrstvom za obrambo. V organizaciji vojaškega vikariata pa je bila v cerkvi Sv. Križa na Ljubljanskih Žalah slovesna sveta maša za padle v vojni za Slovenijo in žrtve vojn. Slovesno somaševanje je vodil ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Nadškof Stres je v svojem nagovoru dejal, da ti, ki so za svobodo in dostojanstvo prebivalcev Slovenije dali življenje, so dali največ, kar človek sme dati. "Telesno življenje je tisto najvišje, čemur se smemo odpovedati, ne smemo pa se odpovedati resnici, pravici, poštenju. Telesno življenje je seme, ki ga človek sme vreči v zemljo, in tedaj to seme rodi neprimerno lepši sad: življenje v Božji sreči in prijateljstvu," je dejal nadškof.

Spomnil je, da vsaka družina na praznik vseh svetih poroma na družinski grob in obnovi vezi ljubezni, saj je ljubezen močnejša od smrti. "Če to velja za vsako družino in vsako drugo skupnost, je še posebej prav, da to stori domovina, da to stori narodno občestvo in država kot najvišja politična skupnost do tistih, ki so zanjo dali življenja. Če sta domovina in država edini skupnosti na tem svetu, ki imata pravico, da od svojih članov terjata, da za njeno pravično obrambo postavijo v nevarnost svoje življenje, potem je toliko večja njena dolžnost, da goji globoko spoštovanje do teh svojih članov, ki so dali življenje za to, da lahko mi živimo v svobodi in uživajo polnost človeškega dostojanstva," je v nagovoru dejal nadškof Anton Stres.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...